Cum se procedează în alte țări când depășești limita de viteză

Cum se procedează în alte țări când depășești limita de viteză
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

   O ştire difuzată în aceste zile de agenţiile de presă informează că Austria a adoptat o lege conform căreia șoferilor vitezomani li se vor confisca mașinile pentru o anumită perioadă de timp.

   Conform actului normativ votat de parlamentarii de la Viena, în cazul în care șoferul are și alte abateri, mașina i-ar putea fi scoasă la licitație, iar conducătorul auto nu va mai putea să-şi cumpere un alt autoturism.Am răsfoit câteva legislaţii europene, pentru a afla ce se întâmplă în alte ţări. În Franța, de exemplu, situaţia nu este mult diferită față de Austria. Practic, după un număr de sancțiuni acumulate în timp, riști să rămâi fără mașină. Acest lucru, susţin autorităţile franceze, descurajează cursele ilegale și totodată întrecerile dintre participanții din trafic care vor să-şi etaleze caii putere pe străzi.

   În România, în schimb, în afară de suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile și o amendă de maximum 2.900 de lei, plus 20 de puncte de penalizare, nu pățești mare lucru.

   Am vrut să vedem opinia șoferilor gălățeni despre această metodă de pedepsire a vitezomanilor din alte țări şi iată ce am aflat.

Adrian, 22 de ani: "Sincer, dacă ți se confiscă mașina, este de două ori mai dureros decât să primeşti o amendă. Mașina este sufletul meu și mi-ar părea foarte rău să rămân fără ea. În afară sunt legi dure, dar de cealaltă parte bagă puțin frica în vitezomani, care nu mai sunt atât de curajoși pe şosele".

Amalia, 29 de ani: "Mi se pare mult mai bine să li se confiște mașina, decât să li se dea o simplă amendă sau puncte de penalizare. Te doare mai mult să știi că ai rămas fără mașină decât că ai primit o amendă, pe care o plătești când îți aduci aminte".

Grigore, 18 ani: "Este puțin cam dură legea asta. Până la urmă, eu am dat niște bani pentru mașina mea și să mi se confiște peste noapte nu este chiar ok. Îmi iei permisul sau îmi dai amendă, de acord, dar nu îmi confişti un bun pentru care am muncit. Dacă fac o greșeală, trebuie să plătesc, nimic de zis, dar nici chiar așa".

Rareș, 35 de ani: "Este o mare prostie, cum să ți se confiște mașina dacă ai depășit limita de viteză? Efectiv e jaf pe față. Eu am muncit pentru mașina aia poate ani de zile, iar tu vii cu o astfel de lege prin care să-mi iei mașina? Poţi să-mi dai amendă, dar nu e normal să îmi iei mașina din fața porții".

Citit 1551 ori Ultima modificare Joi, 15 Decembrie 2022 12:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.