Cum se păzeşte Spitalul Judeţean de incendii?

Cum se păzeşte Spitalul Judeţean de incendii?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 50 de stingătoare noi * Se lucrează la remedierea situaţiilor  hidranţilor * Ar fi nevoie de un lift special pentru evacuare în caz de incendiu * Problema: cele 7 lifturi ale spitalului abia fac faţă cererii de transport a pacienţilor şi aparţinătorilor, iar construirea unuia nou ar putea fi foarte complicată *

Aşa cum „Viaţa liberă” a scris, în urma controlului tematic efectuat, luni dimineaţă, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” (FOTO 2), s-au constat nereguli şi chiar s-au dat chiar şi amenzi.

„Ştiu că s-ar putea să sune ciudat, dar eu cred că e bine că s-au luat astfel de măsuri”, declară şeful serviciului administrativ din cadrul spitalului, Vasile Vrânceanu (FOTO 1). „În acest fel, putem să remediem la timp toate neregulie”.

Şeful serviciului mai spune că o procedură de achiziţie pentru stingătoare noi a fost demarată încă din februarie (tot în urma unui control al ISU), dar că din lipsa de banilor operaţiunea nu s-a putut finaliza la timp.

Problema hidranţilor şi a extinctoarelor

„În urma controlului s-au constat nereguli şi din păcate s-a lăsat şi cu sancţiuni contravenţionale. Unele dintre aceste nereguli ţin, să zicem,  de organizare. Altele sunt legate de situaţia financiară. Putem vorbi şi despre nişte măsuri care au fost accelerate în această perioadă datorită evenimentelor şi care au avut finalizate ieri”.

„Astfel, am reuşit să cumpărăm 50 de stingătoare şi să facem contract de verificare pentru alte 70, care nu aveau verificare metrologică la momentul controlului. În circa o săptămână vom avea toate cele circa 230 de extinctoare din spital verificate metrologic”, a precizat Vasile Vrânceanu.

„În ceea ce priveşte situaţia hidranţilor, aici nu avem neapărat o problemă tehnică. A fost mai degrabă o problemă legată de lipsa curăţeniei la aceste dispozitive, fapt care se va remedia de asemenea. Dar trebuie spus că hidranţii sunt funcţionali”, a mai spus şeful serviciului administrativ din Spitalul Judeţean.

Membrii ISU au propus administraţie spitalului întocmirea unui registru în care să noteze verificările periodice ale acestor hidranţilor, verificarea urmând să se facă la fiecare 6 luni.

Un lift doar pentru situaţii de urgenţă?

Una dintre cerinţele de siguranţă, în cazul unei clădiri înalte şi aglomerate cum e Spitalul Judeţean ar fi existenţa unui lift a cărui unică utilitate să fie evacuarea pacienţilor şi personalului, în caz de incendiu. Aici însă lucrurile sunt ceva mai complicate decât în cazul cumpărării de stingătoare şi a verificării hiranţilor.

„În principiu, din discuţiile purtate anterior cu membrii ISU, sunt două soluţii care pot fi luate în considerare pentru rezolvarea acestei probleme şi anume: ori construim un alt lift, ori rezervăm un lift dintre cele funcţionale pentru astfel de scopuri. Or, construirea unui lift nou ar fi foarte complicată”.

„În acelaşi timp, rezervarea unui lift ar însemna că unul dintre cele 7 funcţionale în acest moment va fi scos din circuit, la el urmând să aibă acces doar specialistul nostru în astfel de probleme. Ar urma ca liftul respectiv să circule doar o dată sau de două ori pe an, în eventualitatea unui incendiu sau în cazul simulărilor”.

„Din fericire, cu ajutorul Consiliului Judeţului, tranzităm al patrulea an în care derulăm procesul de modernizare a lifturilor din spitalul nostru. De altfel, în acest an vom şi finaliza procesul, dat fiind faptul că mai sunt doar două lifturi de modernizat. Nu ştiu dacă se va putea scoate din circuit unul din cele 7 lifturi, având în vedere numărul mare de persoane care au nevoie de serviciile spitalului”.

„Ceea ce vă pot spune cu siguranţă este că toate lifturile sunt legate de grupul electrogen şi sunt funcţionale în situaţia în care ar avea loc un incendiu. Vom avea discuţii pe această temă cu Consiliul Judeţean şi cu reprezentanţii ISU, ca să vedem ce soluţii vom găsi”, a conchis şeful serviciului administrativ din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Citit 784 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.