Banii pentru compensate se lasă aşteptaţi

Banii pentru compensate se lasă aşteptaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar şi după ce vor fi transferate în conturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), fondurile de la Ministerul Sănătăţii - din care trebuie plătite şi datoriile acumulate de spitalele gălăţene până la data de 31 martie - s-ar putea dovedi insuficiente pentru compensate * Farmaciştii n-au putut preda încă reţetele compensate onorate pe lunile iunie şi iulie * „După ce vom afla câţi bani se vor aloca acestui capitol în urma rectificării bugetare, vom vedea ce e de făcut”, a precizat preşedintele filialei gălăţene a Colegiului Farmaciştilor, farm. Florina Bonifate * Probabil se va recurge din nou la diverse tipuri de credite pentru a asigura finanţarea sistemului * Numai bolnav în România să nu fii!

„Nu avem momentan nicio informaţie precisă privind sumele de bani care ar urma să ajungă la Casa Judeţeană în urma rectificării bugetare în favoarea Sănătăţii”, a precizat, ieri, preşedintele CJAS Galaţi, Olimpia Buzia (FOTO).

„Tot ceea ce ştim cu siguranţă în acest moment este că vor veni banii pentru plata datoriilor spitalelor (angajament luat de Ministerul Sănătăţii în cadrul procesului de descentralizare). Nu ştim însă câţi bani ne vor rămâne pentru medicamente compensate - capitolul unde avem într-adevăr probleme”.

„Este probabil ca banii pe care îi vom primi să nu fie suficienţi, astfel încât să fie nevoie din nou să se apeleze la metode alternative de finanţare, cum ar fi diversele tipuri de credite”, a mai spus Olimpia Buzia.

Surse din sistem au precizat pentru „Viaţa liberă” că şi fondurile pentru medicamentele eliberate în cadrul programelor naţionale de sănătate ar fi pe sfârşite. Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate declară că în acest sector nu sunt probleme şi că banii pentru aceste medicamente există. „Avem aceşti bani care să ajungă până la finele anului”, a precizat Olimpia Buzia.

Între timp, farmaciştii aşteaptă cu nerăbdare veşti concrete referitoare la sumele care vor fi alocate decontării de către CJAS a reţetelor compensate şi gratuite.

„După ce vom avea aceste informaţii, rămâne să vedem ce e de făcut. Între timp, numărul farmaciilor cu putere financiară mai mică şi care nu mai pot onora reţete compensate nu a crescut. Pacienţilor li se onorează încă reţetele”.

„Totuşi, în lipsa banilor, noi nu am putut preda către CJAS reţetele onorate pe lunile iunie şi iulie. Le avem încă în farmacii. Din câte ştim, deja există judeţe în care Casele au acceptat aceste reţete şi care au început să primească bani”, a precizat pentru „Viaţa liberă” preşedintele filialei gălăţene a Colegiului Farmaciştilor din Galaţi, farm. Florina Bonifate.

Evident, o asemenea stare de nesiguranţă poate pune la încercare nervii oricui. Ce să mai vorbim despre bolnavul care, în ciuda grijilor legate de afecţiunea sa, îşi mai face şi probleme legate de procurarea medicamentelor fără de care nu poate trăi?

Citit 871 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.