Noi amenzi pentru șoferi. S-a dublat și perioada de reținere a permisului

Noi amenzi pentru șoferi. S-a dublat și perioada de reținere a permisului
Foto: evz.ro
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Șoferii riscă să primească amenzi uriașe și să rămână fără permis dacă nu respectă noile modificări ale Codului Rutier, scrie evz.ro.

Anul 2023 vine cu modificări și în ceea ce privește Codul Rutier, iar șoferii riscă mai multe amenzi usturătoare. Ei pot rămâne și fără permisul de conducere, dacă nu respectă legea. Șoferii care folosesc telefonul la volan în timp ce conduc vor fi aspru sancționați. Valoarea unui punct de amendă este de 145 de lei.

Șoferii care stau pe telefon la volan riscă amenzi cuprinse între 580 și 1.160 de lei. Mai mult, ei pot rămâne fără patru sau opt puncte. Regula achitării în termen de 15 zile a sancțiunii rămâne în vigoare, iar amenda se înjumătățește la 290 și 580 lei.

Din 2023, polițiștii au dreptul să rețină permisul de conducere timp de 60 de zile, în loc de 30 de zile, așa cum era prevăzut în anii anteriori, dacă şoferii nu respectă legea.

Și șoferii care nu acționează frâna de mână, nu opresc motorul sau lasă mașina în viteză atunci când se îndepărtează de autovehicul vor fi sancționați. Aceste prevederi au fost introduse în legislația rutieră în urmă cu un an, printr-o ordonanță adoptată de Guvern. Actul normativ face referire la „nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare, dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”.

Şoferii vor fi sancționați și pentru oprirea nejustificată sau circulaţia pe banda de urgenţă a autostrăzilor, ori oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau a drumurilor naţionale europene. Amenzi și trei puncte de penalizare se aplică și pentru cei care încalcă regulile privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers.

Citit 912 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2023 11:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.