Sfinții Trei Ierarhi

Sfinții Trei Ierarhi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au fost trei înalți ierarhi, trăind pe la anii 300. I-a unit educația religioasă din familie, puternica credință întru Iisus și educația pe care și-au completat-o la Constantinopol, unde au și devenit prieteni.

Ei s-au născut în aceeași lună: Vasile pe întâi, Grigorie pe 25 și Ioan pe 27; fiecare are propriul hram în aceste zile, dar sunt sărbătoriți și împreună, pe 30 ianuarie.

Vasile cel Mare a rămas în istoria ortodoxiei drept organizatorul regulilor vieții monahale, dar a și pus bazele Filocaliei cu Sfântul Grigorie. Regulile monahale ale Sfântului Vasile au rămas în Biserica de Răsărit temelia organizării vieții mănăstirești.

Opera Sfântului Ioan Gură de Aur conţine tratate, omilii, cateheze, comentarii biblice, cuvântări, epistole, precum şi cărţi de cult, dintre care cea mai cunoscută rămâne Slujba Sfintei Liturghiidupă care se oficiază Liturghia în cea mai mare parte a Bisericii Ortodoxe. A fost faimos la vremea sa pentru meșteșugul oratoriei.

Cel de-al treilea prăznuit azi este Sfântul Grigorie Teologul, care a scris o vastă operă alcătuită, în principal, din predicile sale. În anul 381 a participat la al doilea Sinod Ecumenic, ținut la Constantinopol. Acolo, s-a opus ereziei ariene, a susținut dubla natură, dumnezeiască și umană a lui Iisus Hristos, precum și misterul Sfintei Treimi.

Numele de Teologul i s-a atribuit în special datorită celor „Cinci Cuvântări Teologice” ținute la Constantinopol. Ele expun și apără învățătura despre Sfânta Treime.

Citit 747 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2023 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.