Profesorul Romeo Zamfir:„Anul viitor vom schimba admiterea la clasa a V-a”

Profesorul Romeo Zamfir:„Anul viitor vom schimba admiterea la clasa a V-a”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

CNVA-ul este cea mai râvnită instituţie de învăţământ, motiv pentru care aproape în fiecare an se iscă discuţii, suspiciuni şi nemulţumiri pe marginea modului în care a fost făcută selecţia. Ziarul nostru a publicat deja un articol în care directorul Vasile Ciuchină explica faptul că oamenii aleşi în comisie nu s-au pretat să facă nereguli. Iată că şi şeful catedrei de matematică - profesorul Romeo Zamfir, cel care a propus în urmă cu 10 ani modelul de realizare a subiectelor - are de făcut câteva precizări:

„Subiectele la admiterea la clasa a V-a la matematică, dar şi la română, se fac în dimineaţa concursului. Se elaborează trei variante de subiecte. La matematică, fiecare variantă este formată din trei probleme, câte o problemă propusă de doi profesori de la CNVA şi doi învăţători, astfel încât fiecare să aibă o singură problemă pe fiecare variantă de subiect”.

„În fiecare an, se publică o carte cu modele de subiecte care se achiziţionează de la secretariatul CNVA, începând cu primele zile ale lunii mai. Una dintre probleme va fi din broşura de teste, a doua din Revista Matematică din Galaţi, iar a treia poate fi luată de oriunde, chiar originală dacă se poate”.

„Toţi cei care vin la admitere la CNVA ştiu aceste lucruri, deşi nu pot spune că s-au pus la avizierul şcolii. Cred că li se spune la secretariatul liceului, când se înscriu sau când cumpără broşura”, declară Romeo Zamfir.

„Nici părinţii nu sunt uşă de biserică”

„Sunt convins că sunt elevi care învaţă aceste probleme pe de rost şi, evident, aceste probleme trebuie să fie lucrate (învăţate) de cei care se prezintă la examenul de admitere la clasa a V-a. Eu nu am făcut parte din comisia de alcătuire a subiectelor în acest an şcolar. Eu am fost la contestaţii şi am avut diferenţe la unele teze faţă de prima comisie, dar nu au fost foarte multe”.

„Cei 8 elevi care au fost admişi după contestaţii au luat note mai mari ori la română, ori la matematică. Diferenţa de 0,50 puncte la care este modificată nota este mică, deci realizabilă, iar pentru unii elevi cele 50-60 de sutimi au fost suficiente pentru a fi declaraţi admişi”.

„Sigur, anul viitor vom face câteva schimbări în alcătuirea subiectelor. Ultima notă de admitere la matematică trebuie să fie cuprinsă între 7.00 - 8.00 şi nu trebuie să fie între 8.70 - 9.00, cum a fost în acest an. Ştiu că sunt probleme, dar am încercat de fiecare dată să selectăm elevii cei mai buni, pentru că este în interesul nostru să avem elevi foarte buni”.

„În plus, nici părinţii nu sunt uşă de biserică. Profesorii sunt supuşi la foarte multe presiuni de către părinţii elevilor, metodele sunt diverse, dar aici nu vreau să comentez mai mult”, a mai precizat Romeo Zamfir.

Citit 7764 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.