Alte disponibilizări la „Protecţia Copilului”?

Alte disponibilizări la „Protecţia Copilului”?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi ar putea să mai dea afară peste o sută de angajaţi din aparatul propriu, potrivit unui proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Galaţiul, exemplu negativ

În nota de fundamentare a proiectului, iniţiatorii hotărârii chiar dau exemplu instituţia din Galaţi ca având o schemă supradimensionată raportat la numărul de cazuri sociale aflate în lucru.

S-au constatat diferenţe semnificative între judeţe, fără o corelare clară între numărul de personal şi totalul beneficiarilor de servicii sociale sau profilul acestora.

Astfel, sunt judeţe ca Alba, Brăila, Sălaj, Bacău cu un număr de persoane în aparatul propriu (fără servicii şi instituţiile de asistenţă socială deservite) sub 75 de persoane, dar şi judeţe ca Timiş, Galaţi şi Dolj în care numărul de persoane este de 273, 329 şi, respectiv, 414”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Aşadar, MMMFPS consideră că la Galaţi sunt mult prea mulţi angajaţi în aparatul propriu faţă de numărul total al beneficiarilor de servicii sociale. Potrivit proiectului de hotărâre, la un număr de beneficiari cuprins între 12.001 şi 17.000, adică acolo unde se încadrează Galaţiul, numărul mediu de posturi ar trebui să fie de 102, la care s-ar mai adăuga în jur de 70 de la diverse alte compartimente.

În acest moment, pe o organigramă de 344 de posturi sunt angajate 324 de persoane, ceea ce înseamnă că o eventuală punere în aplicare a hotărârii ar paraliza practic instituţia.

„Potrivit hotărârii, un manager de caz ar trebui să aibă în grijă 50 de cazuri, în condiţiile în care în prezent are în grijă doar 30, iar legislaţia europeană prevede un manager la 15-20 de cazuri. Este imposibil să reducem cu atât numărul de angajaţi pentru că ne-am afla în situaţia de a nu mai putea funcţiona.

Din nefericire numărul de cazuri este în continuă creştere, iar noi oricum suntem într-un deficit de personal extraordinar”, explică şefa DGASPC Galaţi, Manon Cristoloveanu. Aceasta susţine că, de fapt, Galaţiul nu reprezintă o excepţie la nivel naţional şi că exemplul pe care îl dau iniţiatorii proiectului nu este relevant.

„La fel de mulţi angajaţi în aparatul propriu au şi alte judeţe, doar că acolo s-au făcut tot felul de aşa-zise externalizări. De exemplu, au înfiinţat un Centru de Asistentă Maternală Profesională, unde i-au transerat pe toţi cei care se ocupă de asistenţii maternali. La noi, aceştia se află în aparatul propriu, dar acolo ei nu au mai fost număraţi”, a mai explicat Manon Cristoloveanu.

„Pentru eficientizare”

Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 1434/2004 privind atribuţiile şi Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare ale Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului reglementează structura organizatorică şi numărul de personal aferente fiecărei direcţii, introducerea unor criterii care vor sta la baza stabilirii numărului de personal şi eficientizarea managementului serviciilor sociale finanţate şi administrate de DGASPC.

Iniţiatorii proiectului de act normativ arată, în nota de fundamentare care însoţeşte documentul, că la 30 iunie 2010, la nivel naţional erau 1.180.433 de beneficiari şi 50.377 de angajaţi, din care 8.200 în aparatul propriu şi 42.177 personal de specialitate.

Criteriile prevăzute în proiectul de hotărâre au fost stabilite în baza atribuţiilor reglementate de legislaţia în domeniul asistenţei sociale, a numărului estimat de beneficiari de servicii sociale şi prestaţii sociale pe an ale acestor instituţii, precizează iniţiatorii documentului.

La nivelul judeţelor, pentru fiecare serviciu public de asistenţă socială în parte, în funcţie de numărul de beneficiari şi serviciile sociale acordate, se propune un număr mediu de 92 posturi pentru judeţele cu până la 12.000 de beneficiari, 102 posturi pentru judeţele în care numărul de beneficiari este cuprins între 12.001 şi 17.000, 112 posturi pentru judeţele în care numărul de beneficiari este cuprins între 17.001 şi 22.000 şi 125 de posturi pentru judeţele în care numărul de beneficiari este de peste 22.001.

De asemenea, s-a estimat că este nevoie de un manager de caz la 50 de copii şi un manager de caz la 50 de asistenţi maternali profesionişti. Dacă proiectul de Hotărâre va fi adoptat în forma actuală, personalul DGASPC la nivel naţional va fi redus în medie cu 19 la sută şi implicit şi cheltuielile aferente salariilor.

Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 1434/2004 privind atribuţiile şi Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare ale Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va fi în dezbatere publică, pe site-ul MMFPS, până pe 8 septembrie.

„Noi vom trimite propunerile noastre, de care sperăm să se ţină seama”, a mai spus directoarea Manon Cristoloveanu.

Citit 2876 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.