Investiţii de milioane în an de criză la Universitatea „Dunărea de Jos”

Investiţii de milioane în an de criză la Universitatea „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu toată criza economică, Universitatea „Dunărea de Jos” a reuşit să finalizeze în acest an o serie de investiţii majore, cu valori de câteva milioane de lei noi. Banii provin atât de la bugetul de stat, rămaşi din anii trecuţi, când investiţiile încă mai reprezentau o prioritate, cât mai ales din venituri proprii. Astfel, în această toamnă vor fi terminate aproape 20 de noi laboratoare la mansardă, precum şi câteva săli de curs într-un corp nou.

Trei clădiri mansardate

Cea mai de efect investiţie este mansardarea a trei corpuri de clădire. Este vorba despre corpurile G, Y şi I, care vor completa spaţiile universităţii cu încă aproximativ 1.500 de metri pătraţi de birouri, săli şi laboratoare. Mansardarea corpului G a costat în jur de 1,2 milioane de lei şi va îmbogăţi instituţia cu 633 de metri pătraţi, împărţiţi în 8 laboratoare. Corpul Y a înghiţit 1,5 milioane de lei şi va aduce alţi 647 de metri pătraţi în 10 laboratoare.

„Aceste două lucrări vor fi gata în maxim o lună. Mai avem încă de lucrul, la mansardarea corpului I, care va avea o suprafaţă de 306 metri pătraţi, cu 16 laboratoare. Aici, încăperile vor fi mai mici, întrucât am ţinut cont de compartimentarea ultimului etaj. La corpul I mai e nevoie de ceva bani pe lângă cei 500.000 de lei deja cheltuiţi şi probabil de ceva timp”, a explicat rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, prof. dr. Viorel Mînzu.

Spaţiile nou create vor fi utilizate pentru birouri, laboratoare, în special pentru doctoranzi şi cadrele didactice tinere. „Este o lucrare care a fost demarată ca investiţie din anii trecuţi, iar acum ne prinde bine”, a mai comentat rectorul Viorel Mînzu.

„Medicina” va avea săli noi

O altă investiţie importantă este amenajarea spaţiului proaspăt achiziţionat de universitate în zona Micro 20, respectiv fostul sediu al Cozamin.

„Aici se lucrează pe două planuri. Pe de o parte se lucrează la un plan general de amenajare şi, pe de alta, la o compartimentare rapidă pentru a putea da în folosinţă cât mai repede nişte spaţii. Studenţii de la Medicină vor intra în aceste săli încă din această toamnă. Valoarea acestor lucrări este de aproximativ 100.000 de lei, banii provenind din venituri proprii”, a declarat rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”.

Tot Facultatea de Medicină va beneficia şi de o serie de laboratoare de medicină dentară în sediul de pe strada Mihai Bravu, acolo unde au fost realizate nişte investiţii specifice la nivelul instalaţiilor electrice şi la cele de aer comprimat pentru scaunele dentare. Valoarea totală este de 120.000 de lei.

Acoperişuri noi

S-a lucrat, de asemenea, şi la acoperişurile unora dintre sediile instituţiei. Astfel, au fost refăcute acoperişurile de la corpurile U, A şi I (în zona în care nu s-a făcut mansardare), costurile totale fiind de aproape 2 milioane de lei. Nu toţi banii au fost cheltuiţi anul acesta, aceste reabilitări începând în anii trecuţi.

De asemenea, consolidarea aripii sud a Corpului M a golit conturile universităţii de aproximativ 2 milioane de lei, în timp ce realizarea unei centrale termice în Campusul Ştiinţei (clădirile din zona Facultăţii de Mecanică) a costat 800.000 de lei.

„Deocamdată, investiţia nu este finalizată, aşa că şi în această iarnă clădirile din Campusul Ştiinţei vor fi racordate tot la reţeaua centralizată a oraşului. De la anul ne vom desprinde, pentru că actualul sistem e şi costisitor, şi ineficient”.

De asemenea, pe lângă aceste investiţii mari, în această vară mai toate spaţiile universităţii au avut parte de igienizări şi reparaţii curente.

„S-a făcut totuşi ceva în acest an de criză, însă trebuie menţionat că cele mai multe lucrări s-au realizat din fondurile noastre. De la bugetul de stat, în urma rectificării, noi am primit doar 2,7 milioane de lei pentru lucrări, în loc de 7,7 milioane”, a mai spus Viorel Mînzu.

Casa Eco, pe un butoi cu ţiţei

O investiţie mai mult decât interesantă este construcţia Casei Eco, un proiect care prevede realizarea unei clădiri dotate cu instalaţii moderne de producere a energiei, atât electrice, cât şi termice. Proiectul este realizat pe bani europeni şi va fi o investiţie pe doi ani, în valoare pe 3 milioane de euro.

„Din păcate am avut parte de o întârziere, cauzată de faptul că am descoperit la săparea fundaţiei un bazin metalic plin cu 21 de tone de ţiţei. Era ţiţei vechi de peste 20 de ani, probabil depozitat acolo de pe vremea comunismului pentru vreo centrală termică. Am fost nevoiţi să apelăm la o firmă, să obţinem tot felul de avize pentru a scăpa de acea încărcătură”, a relatat rectorul Viorel Mînzu.

Citit 1743 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.