Începe Postul Sfintelor Paști, pregătire pentru întâmpinarea Învierii Domnului

Începe Postul Sfintelor Paști, pregătire pentru întâmpinarea Învierii Domnului
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Creștinii ortodocși intră, începând de luni, 27 februarie, în Postul Sfintelor Paști, Păresimile sau Patruzecimea – adică postul dinaintea Învierii Domnului – cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe.

Până la marea sărbătoare a Învierii Domnului, marcată în acest an duminică, 16 aprilie, creștinii vor căuta să se primenească sufletește și trupește.

Sfântului Vasile cel Mare, în una dintre lucrările sale teologice, ne prezintă modul în care trebuie să postim cu toată ființa noastră pentru a ne fi de folos acest act duhovnicesc.

„Să nu ne mâhnim” de zilele de post, îndeamnă Sfântul Vasile, ci „să fim veseli în ele așa cum se cuvine sfinților. Cel trist nu primește cunună, iar cel care suspină nu biruie. Nu te întrista când ți se poartă de grijă”!

„E o nebunie să nu te bucuri de sănătatea sufletului și să te mâhnești de schimbarea mâncărurilor, lăsând să se înțeleagă că îți face mai multă plăcere bucuria stomacului decât purtarea de grijă a sufletului”, spune marele sfânt capadocian.

Sfântul Vasile trece postul prin toată istoria Vechiului Testament și afirmă că acesta a exista încă de la început: „N-am postit și am fost alungați din rai! Să postim dar, ca să ne întoarcem în rai!”, ne îndeamnă Sfântul Vasile cel Mare, care evidențiază latura sfințitoare a postului, drept neprețuit ”talisman al sufletului”.

Acum, când creștinii intră în Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscul Dunării de Jos, ne îndeamnă să ne pregătim pentru post așa cum o făceau străbunicii, bunicii și părinții noștri.

”Să ne pregătirea nu pentru "izgonirea din Rai", de la Mântuitorul Iisus Hristos, ci pentru intrarea în "raiul" iertării vrăjmașilor prin care și noi obținem iertarea păcatelor.

Înaintea postului, în genunchi, cei mai mici sărutau mâna bunicilor și a părinților. Este anul pastorației bătrânilor! Cu sufletul să sărutăm mâna dragilor noștri părinți și vârstnici, a celor care trăiesc, iar pentru cei care sunt în ceruri, să vărsăm o lacrimă! Să ne plecăm unii altora, îmbrățișându-ne!

Așa începem "raiul" curățirii de "zgura" păcatului, ca să înviem la o viață plină de iubire fraternă. Iertați și Dumnezeu să ne ierte pe toți!”, amintește IPS Casian.

Citit 1830 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2023 07:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.