Învăţământ în şantier sau cu chirie

Învăţământ în şantier sau cu chirie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe ruta Vârlezi, Tg.Bujor, Măstăcani, Chiraftei, Folteşti, Stoicani, în nicio localitate nu se poate spune că elevii au suficiente spaţii de învăţat, deşi, de câţiva ani, sume foarte mari se alocă investiţiilor din învăţământ. În toată ţara situaţia e aceeaşi. Există peste 4.000 de şantiere nefinalizate.

Din nefericire, atunci când au fost fonduri, cheltuielile s-au făcut fără niciun simţ de răspundere, s-au pompat bani în firmele clientelei politice, s-au ridicat construcţii în bătaie de joc, pe care s-au cheltuit miliarde şi miliarde de lei vechi. Acum s-a ajuns la fundul pungii. 

Mii de şantiere zac în paragină, iar banii care s-au cheltuit deja pot fi consideraţi ca duşi pe apa sâmbetei. An de an lucrările se degradează,  fiind necesare alte şi alte miliarde de lei vechi pentru refacerea lor. Asta în cazul  în care se vor mai putea vreodată relua lucrările.

O şcoală în ruine şi o grădiniţă retrocedată la Chiraftei

În zadar elevii de la Şcoala Nr. 2 din Chiraftei au vândut simbolic plăcinte şi diverse lucruri confecţionate de ei, doar-doar vor impresiona autorităţile să le reconsolideze şcoala. Situaţia durează de mai bine de 5 ani, timp în care banii statului au fost pompaţi aiurea, pe filiere politice, în unităţi de învăţământ care s-au desfiinţat ulterior, din cauza numărului mic de elevi.

Localul Şcolii Nr. 2 din Chiraftei (FOTO 1 şi 2) s-a degradat atât de mult, încât elevii au fost mutaţi în clădirea fostului SMA, pentru care Primăria Măstăcani plăteşte chirie de 250 de euro pe lună, bani cu care ar fi putut face altceva, chiar dacă nu e o sumă foarte mare.

S-au primit fonduri pe hârtie, ne spune primarul Dănuţ Ilie, printr-o hotărâre de guvern din 2009. Însă concret, niciun leu nu a ajuns la destinaţie pentru dărâmarea şi construirea unui local nou. Abia în primăvara lui 2011 sunt promisiuni că vor veni fondurile. Chiar şi-aşa, cine ştie cât vor dura lucrările.

Nici copiii de la grădiniţa din Chiraftei nu sunt mai norocoşi. Ei stau într-un local impropriu (FOTO 4), în care autorităţile locale nu sunt dispuse să investească nimic, atâta vreme cât clădirea este retrocedată, iar copiii stau acolo din mila proprietarului care nu percepe deocamdată nici chirie.

La Grădiniţa Nr. 3 Măstăcani a căzut tavanul

Grădiniţa Nr. 3 din Măstăcani este veche de peste 100 de ani. Ar fi necesitat şi ea ceva reparaţii capitale, dar aleşii locali, cei de azi şi cei din trecut, nu au găsit fonduri. Ca urmare, în vara aceasta a căzut tavanul. S-au desprins întâi bucăţi mari din chirpici, noroc că s-a întâmplat în timpul vacanţei.

Precaută, directoarea coordonatoare Marinela Hagiu a cerut să fie dat jos tot plafonul şi s-a pus unul nou din OSB (un fel de placă din resturi lemnoase).

Termopane de 100 de milioane la o grădiniţă care va fi demolată

Pentru că tot vorbim de jaful pe care-l fac aleşii noştri pe banii noştri să vă povestim şi despre cazul grădiniţei din Vârlezi, unde fostul primar a montat termopane de peste 100 de milioane de lei vechi la un local vechi de peste 100 de ani, care urmează să fie demolat în curând.

„E poveste veche. Nu ştiu ce a fost în capul fostului primar. Imediat după ce s-au montat termopanele, copiii au fost mutaţi de acolo, pentru că era periculos să mai înveţe într-o clădire care aproape că se dărâma (n.r. - dar avea termopane noi!). Grădiniţa funcţionează în prezent în Căminul Cultural, dar nu are nici pe departe condiţiile pe care ar fi trebuit să le aibă”.

„Iar pentru clădirea veche avem aprobare s-o demolăm cât de curând. Ne mai trebuie doar autorizaţia. Tâmplăria o vom recupera şi o vom folosi pentru altceva”, susţine actualul primar Ştefan Patriche.

Acesta spune că i s-a promis construirea unei grădiniţe noi printr-un program guvernamental, cu clădiri tip. Dacă nu, susţine că are şi el un plan.

Grădiniţa din Folteşti - bijuterie neterminată

Şi copiii din Folteşti merg la Grădiniţă tot la Căminul Cultural. Aici s-au dat fonduri de la Guvern în 2008 pentru construirea unui local nou. După alegeri, nu s-a mai lucrat nimic, pentru că nu au mai venit bani.

Grădiniţa e în proporţie de 70 la sută gata. Mai trebuie bani pentru racordarea la utilităţi, finisaje şi terminarea interiorului. Chiar arată bine pe dinafară. E făcută din cărămidă, pare trainică, iar ferestrele sunt foarte mari, deci va fi o plăcere să înveţi aici.

Asta pentru generaţiile următoare. Cele actuale vor trece pe lângă frumoasa clădire încă în şantier şi se vor înghesui în sălile Căminului Cultural.

Lucrări degradate, firmă în faliment

La Grupul Şcolar „Eremia Grigorescu” din Tg. Bujor elevii vor fi întâmpinaţi şi anul acesta de lucrările lăsate în paragină ale campusului în care sperau să înveţe (FOTO 3).

„În internat, cei de la firma subcontractoare au mai lucrat ceva în vara asta, deşi nu am primit fonduri pentru ei. Ne-au fost alocaţi 900 de milioane de lei vechi pe care i-am dat firmei UNICOM. Nici pe ei, nici pe noi aceşti bani nu ne-au ajutat cu nimic. Noi am fost nevoiţi să achităm datoriile pentru nişte lucrări executate care acum se degradează de mai bine de un an de zile şi vor trebui refăcute, iar firma a intrat oricum în faliment şi nu mai are valabilitate contractul”, spune directoarea de la Tg. Bujor, Iolanda Arsene Bulgaru.

Aceasta susţine că firma falimentară a dat o „gaură peste 100 de milioane  de lei vechi, întrucât nici acum nu şi-a achitat facturile la utilităţi. Nu e cine ştie ce pentru firmă, dar pentru şcoală e o sumă semnificativă”.

De remarcat e faptul că directorii unităţilor vizitate s-au străduit să facă în aşa fel încât unităţile în care sunt aşteptaţi elevii să fie măcar primitoare, chiar dacă nici pe departe nu se întrunesc toate condiţiile.

Mi-ar fi plăcut să le putem promite elevilor că măcar anul viitor se vor putea bucura de şcolile şi grădiniţele noi pe care ar trebui să le aibă. Dar la noi, în România, mai nimic din ceea ce este normal nu se mai întâmplă…

Citit 1003 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.