Profesorii, condamnaţi la foame

Profesorii, condamnaţi la foame
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul şcolar 2010-2011 va fi pentru cadrele didactice cel mai sărac din istorie. După ce la începutul lui ianuarie au pierdut bani prin aplicarea legii unice de salarizare, în iunie li s-au redus veniturile cu 25 la sută.

Şi nenorocirile nu s-au oprit aici. Profesorii care fac naveta au aflat la 1 septembrie că este problematică decontarea transportului. Primăriile nu mai au bani nici pentru salariile angajaţilor, ce să mai vorbim de transportul profesorilor.

„Nu am bani. Sperăm într-o rectificare în octombrie. Dar acum nici nu se pune problema”, ne spune din start Dănuţ Ilie, primarul din Măstăcani, comună care are în proporţie de 90 la sută cadre didactice navetiste.

„Mai bine stau în şomaj”

Una dintre profesoarele titulare ale Şcolii din Măstăcani, care are 6 ani vechime, susţine că, după reducerea cu 25 la sută, va primi bani în mână doar 700 de lei. 

„Mai am şi rată la CAR, mai dau 300 de lei pe navetă, mai plătesc şi bona ca să stea cu copilul. Nu mai rămân cu niciun ban în buzunar. Mai bine stau în şomaj, am grijă de copil şi tot înţeleg ceva de banii pe care-i primesc”, spune cu amărăciune profesoara.

O altă colegă ne spune că şi-a propus să facă şcoală postliceală sanitară şi să plece din ţară, pentru că în România a profesa în învăţământ înseamnă a fi muritor de foame.

„Rămân fără profesori”

Directoarea Marinela Hagiu (FOTO) se plânge că nu ştie dacă pe 13 septembrie va avea oameni la post:

„Colega titulară pe română s-a detaşat la Galaţi. Cele două educatoare m-au anunţat că şi ele se vor detaşa. S-a titularizat  o profesoară pe fizică şi chimie, dar am aflat că e în concediu de creştere a copilului, nu ştiu dacă va avea cine să facă ore în prima săptămână”.

„M-am săturat de navetişti care-şi iau concediu medical iarna”

Şi directoarea de la Grupul Şcolar din Tg. Bujor, Iolanda Bulgaru, şi în calitate de consilier local, ne-a declarat că nu sunt bani pentru naveta profesorilor şi că se teme că nu va avea cine să facă ore cu elevii săi.

„Este absurd. În condiţiile în care nu sunt bani de navetă, noi avem mai mulţi profesori navetişti ca niciodată. Ni s-a trimis un profesor de istorie pe 15 ore şi altul de cultură civică pe trei ore. M-am săturat de navetiştii care îşi iau concediu medical iarna, pentru că nu li se decontează naveta”.

„Eu îi înţeleg că nu le este bine nici lor. Dar se folosesc de titularizarea la Tg. Bujor ca de o rampă de lansare pentru a se transfera la Galaţi, iar elevii mei nu au nicio vină să stea fără profesori la clasă”, ne spune directoarea, supărată.

Aceasta susţine că profesorii care vin de la Galaţi ocupă locul unor cadre didactice locale care şi-ar face treaba, dar care au avut nenorocul să ia cu câteva sutimi mai puţin la concurs decât cei care fac acum naveta pe posturile respective.

Ceea ce guvernanţilor li s-a părut firesc să radă dintr-o trăsătură de condei, adică 25 la sută din salariu, va aduce foarte multă debandadă în învăţământ şi va avea urmări mult mai grave decât faptul că nişte oameni nu mai au cu ce să-şi plătească ratele şi vor rămâne şi muritori de foame.

Citit 2161 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.