Mai multe localități gălățene, în risc de roaming involuntar

Mai multe localități gălățene, în risc de roaming involuntar
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Senatul a aprobat, miercuri, obligativitatea amplasării de indicatoare de avertizare în localitățile cu risc de roaming involuntar din țările vecine.

Roamingul involuntar se produce de obicei în localitățile de graniță și apare atunci când telefonul sau dispozitivul smart pe care îl folosești se conectează automat la o rețea din țara vecină, iar tu, ca utilizator, deși te afli pe teritoriul României, folosești serviciile de comunicații în roaming. În cazul țărilor din afara UE, cum este cel al Ucrainei sau Republicii Moldova, tarifele sunt, de regulă, mai mari decât cele din interiorul Uniunii Europene.

Potrivit proiectului de act normativ adoptat de Senat în calitate de primă cameră sesizată, „administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza unităților administrativ-teritoriale indicate în lista publicată de ANCOM au obligația ca, în cel mult șase luni de la publicarea listei, să instaleze la cel mult 50 de metri distanță față de fiecare intrare în unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat riscul de roaming involuntar un indicator pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toți participanții la trafic, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, care să conțină în mod obligatoriu, textul: «Atenție! Risc de roaming involuntar»”.

Indicatoarele vor respecta dimensiunile, condițiile tehnice și descrierile prevăzute de standardele române de semnalizare rutieră în vigoare, similare cu cele ale indicatoarelor de localizare pentru intrarea sau ieşirea din localitate. Culoarea indicatorului va fi albă, iar textul indicat, scris cu majuscule, va avea culoare neagră, se arată în proiect.

Pe lista întocmită de ANCOM sunt 1.092 de localități din România în care apare riscul de roaming involuntar, în 19 județe printre care se află și Galațiul. În județul nostru, localitățile identificate ca având un potențial risc de intrare în roaming involuntar sunt municipiul Galați, Sat Costi, Vânători, Tulucești, Tătarca, Șivița, Ijdileni, Frumușița, Tămăoani, Stoicani (unde poţi intra pe reţelele din Republica Moldova sau Ucraina), Folteşti, Măstăcani, Brăneşti, Vlădeşti, Oancea, Slobozia Oancea, Cavadineşti şi Găneşti (reţele din Republica Moldova).

În aceste localităţi, sunt expuşi la riscul de roaming involuntar toţi marii operatori de telefonie şi internet din România (Orange, Vodafone, Telekom şi Digi), cu câteva excepţii notabile în cazul ultimului.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citit 2709 ori Ultima modificare Vineri, 24 Martie 2023 14:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.