Comasarea învăţământului loveşte şi liceele

Comasarea învăţământului loveşte şi liceele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* E posibil ca „Marina” să fuzioneze cu „Auto”, iar „Radu Negru” cu  „Traian” * „La «Marină», personalul nedidactic e mai numeros decât cel didactic”, susţine inspectorul general Resmeriţă *

O altă veste neagră planează asupra învăţământului gălăţean. După ce anul acesta comasările unităţilor de învăţământ au ajuns la grădiniţe, din anul şcolar viitor se va întâmpla ceea ce comuniştii nici n-au visat: comasarea unor licee.

„O echipă formată din trei inspectori şi trei reprezentanţi ai Primăriei va evalua reţeaua învăţământului gălăţean în ideea de a descoperi spaţii libere care pot primi alte destinaţii şi în vederea optimizării infrastructurii şcolare. De exemplu, avem nevoie de grădiniţe şi nu sunt nici spaţii şi nici fonduri”.

„Vom vedea dacă nu putem comasa unele şcoli cu număr mic de elevi şi să înfiinţăm o grădiniţă, acolo unde este nevoie. Dar acest lucru se va întâmpla din anul şcolar viitor, mai multe nu vă pot spune, pentru că nu ştim care vor fi concluziile raportului pe care-l vor face reprezentaţii celor două instituţii”, ne-a declarat inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă.

Unele licee nu mai au elevi

Acesta a recunoscut, însă, că sunt vizate mai ales liceele care anual nu-şi mai fac planul de şcolarizare, deoarece elevii din mediul rural renunţă în proporţie destul de mare la studii din cauză că părinţii lor nu-şi permit  financiar să-i ţină la şcoală în oraş.

„Sunt grupuri şcolare care nu şi-au făcut 6-7 clase anul acesta, în schimb au foarte mult spaţiu care ar putea fi folosit corespunzător. O posibilă comasare ar putea fi între Auto şi Marină, mai ales că la Marină personalul nedidactic şi didactic auxiliar îl depăşeşte numeric pe cel didactic. Sunt peste 65 de angajaţi la nedidactic şi în jur de 40 de profesori”, ne spune inspectorul general, dând de înţeles că automat comasarea instituţiilor respective va însemna şi o reducere a numărului de posturi din învăţământul gălăţean.

Printre unităţile care ar urma să fie comasate se numără şi Grupul Şcolar „Traian” şi „Radu Negru”: „Cele două licee au puţini elevi, iar la Traian am putea muta Şcoala Nr. 25, unde se învaţă în trei schimburi. Dar, deocamdată, nu este nimic bătut în cuie, lucrurile vor fi stabilite în urma unor analize”, susţine şeful învăţământului.

Statul ar trebui găsească soluţii pentru elevii din mediul rural

În loc să se găsească soluţii ca elevii să poată fi aduşi la şcoală, s-a trecut la o economie de tip contabilicesc, care numai bine nu poate face învăţământului. În timp ce rata abandonului e în creştere, în loc să se canalizeze fonduri pentru înfiinţarea de spaţii la liceu pentru oraşele Tg. Bujor şi Tecuci, unde ar putea merge foarte mulţi elevi din zonă, s-a trecut direct la economie prin comasare, ştiut fiind că, odată ce-ai închis ceva, cu greu mai redeschizi. Dar cine să mai lupte pentru o instituţie, când nici măcar manager propriu nu va avea? Sau va fi mai mult ocupat cu politica.  Nu cea a şcolilor.

„Nu va fi vorba de închis liceele respective. Se vor păstra profilurile respective, numai că nu vor mai fi doi directori, ci unul singur. Aici va fi bătălia. Eu am discutat cu inspectorul general ca din comisiile  care vor face inventarierea clădirilor să facă parte şi câte un observator al sindicatelor. Dacă va fi nevoie să se facă reduceri de personal, este şi dreptul nostru să ştim ce se întâmplă”, spune liderul FEN, Constantin Ciosu, care a aflat de la noi şi nu de la ISJ despre aceste lucruri.

Acesta susţine însă că aceste comasări sunt fireşti, atâta vreme cât liceele nu-şi fac planul de şcolarizare şi normele profesorilor se împuţinează de la an la an.

Aici chiar am ajuns mai rău ca pe vremea comuniştilor şi mi-e greu să recunosc acest lucru.

Citit 3163 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.