Studentă plătită cu 7.000 de lei pe lună

Studentă plătită cu 7.000 de lei pe lună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ioana Crînganu - studentă Universitatea din Lancaster - a făcut un stagiu de practică la Rolls Royce, unde a învăţat o mulţime de lucruri şi a fost plătită regeşte *

Gălăţeanca Ioana Crînganu a terminat în vară anul al II-lea la Universitatea Lancaster (Marea Britanie) la specializarea management european. După o selecţie riguroasă şi severă (două interviuri şi test la matematică şi logică), a fost aleasă să facă practică pe timpul vacanţei la celebra firmă Rolls Royce, despre care auzise, ca noi toţi de altfel, de pe vremea copilăriei, dar nu visase că va ajunge vreodată acolo.

„A fost una dintre şansele vieţii mele. Am învăţat enorm de multe lucruri din multe domenii. Am lucrat efectiv în companie pe managementul resurselor. Am avut, ca toţi studenţii, un mentor care m-a îndrumat şi m-a evaluat în final, dar a trebuit să mă descurc singură, să iau decizii, ca şi cum aş fi fost angajată acolo. Mi s-a cerut să analizez riscurile pe care le-ar putea avea firma pe partea de bussines. Aşa cum se obişnuieşte în Occident, chiar am fost plătită pentru munca prestată”, povesteşte frumoasa Ioana.

„Salariu cât iau mama şi tata la un loc”

Fac greşeala şi o întreb care este salariul unui student practicant în Anglia, în condiţiile în care firma le asigură inclusiv cazarea şi masa: „În jur de 1.400 de lire, ceea ce ar însemna cam 7.000 de lei în banii noştri. Când a auzit mama, i-a crescut inima, pentru că am luat un salariu cât iau mama şi tata la un loc. Poate chiar mai mare”. Ţin să menţionez, pentru cine nu ştie, că ambii părinţi ai fetei sunt profesori cu experienţă, grade didactice şi funcţii.

Calificativ: peste aşteptări

La final, li s-a evaluat activitatea pe toate componentele: „Se dau calificative de genul sub aşteptări, acceptabil, la nivelul aşteptărilor, peste aşteptări şi excepţional. Eu am primit calificativ «peste aşteptări», ceea ce-mi asigură încă un stagiu de practică tot la această firmă. Am de gând să-mi depun cerere, pentru că m-am simţit foarte bine, atmosfera este degajată, programul este fix, de la 8 la 16, nu se aşteaptă nimeni să munceşti peste program, dar nici nu se aşteaptă nimeni să nu-ţi termini treaba înainte de terminarea programului. În plus, după două stagii de practică executate la aceeaşi firmă, ai şanse foarte mari ca la absolvirea facultăţii să poţi fi angajat acolo. Mult mai multe şanse, decât dacă vii să dai concurs direct”, ne mai explică Ioana.

First Certificate

Aceasta este diploma pe care o primesc la fiecare sfârşit de an universitar studenţii cei mai buni. „Ei, nu e mare lucru. Toţi studenţii români au aşa ceva”, spune tânăra, cu modestia pe care i-o cunoşteam şi pe care şi-a păstrat-o, în ciuda realizărilor importante pe care le-a avut.

Dacă primii doi ani i-a făcut în Anglia, ultimii doi îi va face în Spania, la Madrid. „Am ceva emoţii, mai ales că voi studia în limba spaniolă. Acesta este specificul specializării care are ca obiectiv pregătirea noastră pentru a putea fi angajaţi în orice firmă din Europa.  În plus, va trebui să studiez şi germana. La sfârşitul facultăţii noi trebuie să fim pregătiţi să ne integrăm oriunde pe piaţa europeană, aşa că trebuie să ştim cât mai multe limbi străine”, spune Ioana.

Vizita Ioanei la redacţie mi-a adus o oază de mulţumire. Iată că în această perioadă în care lumea pare cu susul în jos, există români cărora le merge bine şi au un viitor strălucit în faţă. Mai e o speranţă.

Citit 2449 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.