Pechea va avea unitate de pompieri militari

Pechea va avea unitate de pompieri militari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la 1 octombrie, comuna Pechea va avea o subunitate de pompieri * Sediul, construit cu fonduri de la bugetul local, este chiar mai modern decât cartierul general din Galaţi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă * Primăria localităţii face demersuri să înfiinţeze acolo şi o staţie SMURD * Din păcate, nu are bani pentru o ambulanţă *

Situată la 35 de kilometri nord-vest de municipiul Galaţi, Pechea este una dintre cele mai mari comune din judeţ. Cu o populaţie de aproape 12.000 de oameni, localitatea are patru grădiniţe şi patru şcoli generale. A avut şi un liceu, devenit între timp, – Grupul Şcolar „Costache Negri”.

În comună există un dispensar şi, în curând, va funcţiona şi o subunitate de pompieri. Clădirea (FOTO) este gata. Structurată pe două niveluri, ea este chiar mai modernă decât sediul central al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU), din Galaţi.

„Imobilul, dotat cu centrală termică proprie, are numeroase încăperi în care vor putea fi amenajate dispeceratul, dormitoarele, cantina, vestiarele şi chiar o sală de forţă. Există, de asemenea, mai multe băi şi două garaje pentru autospecialele de intervenţie la incendii”, ne-a declarat primarul comunei, Iancu Boldea.

Clădirea care va adăposti subunitatea ISU din Pechea a fost ridicată în ultimii doi ani, în urma unei investiţii de 1,4 milioane de lei, suportată în întregime de Consiliul Local. Administraţia comunei, care gestionează anul acesta un buget de circa 10 milioane de lei, va continua să sprijine ISU.

„Luna aceasta vom promova în Consiliul Local o hotărâre prin care le vom da celor de la ISU clădirea în comodat, pentru un an, timp în care le vom asigura utilităţile. După aceea, le vom preda clădirea definitiv, astfel încât ei să poată investi în dotări”, a spus edilul.

Între timp, conducerea IJSU caută mobilier pentru viitoarea subunitate de la Pechea. „Suntem în tratative să facem rost de mobilier”, a afirmat şeful IJSU Galaţi, colonelul Vasile Balaban.

Inspectoratul trebuie să încheie căutările destul de repede, căci va prelua clădirea la 1 octombrie. Colonelul Vasile Balaban lucrează deja la organigrama subunităţii.

„Vom trimite acolo două autospeciale de intervenţie de la Galaţi şi personalul care le deserveşte, în jur de 30 de pompieri. Caut să fie cât mai mulţi originari din Pechea şi din localităţile limitrofe”, a precizat şeful IJSU Galaţi.

Subunitatea va deservi nouă comune

Dacă în Pechea izbucneşte acum un incendiu, oamenii sunt nevoiţi să aştepte cel puţin o jumătate de oră până la sosirea autospecialelor de la Galaţi. În lupta cu focul, 30 de minute înseamnă foarte mult. Pentru un pechean din satul Lupele a însemnat totul.

A rămas fără casă, acum două săptămâni. „Până au venit pompierii de la Galaţi, a ars toată”, ne-a povestit bărbatul, care ziua îşi îngrijeşte porcii, iar noaptea doarme într-un coteţ, după ce din casă nu i-au mai rămas decât bârnele.

Drame precum cea a porcarului din Lupele nu vor mai exista după ce subunitatea de pompieri de la Pechea va fi pusă la punct. „Ea va deservi nouă comune: Pechea, Costache Negri, Cudalbi, Griviţa, Rediu şi Suhurlui, la nord, şi Cuza Vodă, Slobozia Conachi şi Schela, la sud”, a declarat şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Vasile Balaban.

Primăria vrea şi o staţie SMURD

În viitor, în cadrul subunităţii ISU din Pechea ar putea funcţiona şi o staţie a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), operativ în judeţul nostru. Este dorinţa primarului comunei, Iancu Boldea, care a început demersurile pe lângă Ministerul Sănătăţii.

„Lucrez la un memoriu, pe care i-l voi înainta secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat (fondatorul SMURD în România, n.r.) şi sper ca anul viitor să avem şi staţie SMURD la Pechea”, a mărturisit edilul Iancu Boldea.

Şeful IJSU Galaţi, colonelul Vasile Balaban, a punctat, însă, că este nevoie de câteva zeci de mii de euro bune pentru ca visul primarului din Pechea să se îndeplinească. „Pentru a înfiinţa o staţie SMURD la Pechea, trebuie să cumpărăm o autospecială autosanitară, care costă circa 70.000-80.000 de euro. Noi nu avem aceşti bani. Atunci când îi vom primi şi vom putea achiziţiona o ambulanţă, vom detaşa paramedici la Pechea, trei pe tură”, a declarat colonelul Vasile Balaban.

În prezent, în judeţul nostru există unităţi ISU, de pompieri militari, în municipiile Galaţi şi Tecuci, în oraşul Bereşti şi în comuna Iveşti. Staţii SMURD există la Galaţi, la Tecuci şi în oraşul Târgu Bujor.

Citit 2181 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.