Apa freatică - pericol din adâncuri

Apa freatică - pericol din adâncuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „O construcţie nu poate suporta o tasare mai mare de 30 de cm.!„ ,– ne explică inginera Bălan * Apa a crescut constant în sol!

Inginera Margareta Bălan (FOTO), singurul expert şi verificator din Galaţi atestat pentru terenuri de fundaţie, este convinsă că,  pe lângă consolidarea malului Dunării – despre care am vorbit de altfel şi cu alţi specialişti în articolele trecute –  trebuie oprită şi ridicarea nivelului pânzei de apă freatică, ca să nu mai moaie stratul de loess neconsolidat de sub piloni. 

Cum?  „Ar trebui să refacem tot sistemul de canalizare, să dăm drumul la Valea Ţiglinei şi Valea Abatorului, care aveau rolul lor.” Sunt foste văi naturale de scurgere, umplute şi nivelate într-o vreme în care se zicea că omul a biruit natura...  Lucrările de canalizare prin proiectul ISPA nu cuprind, din păcate, şi această zonă:  „Nici nu s-a discutat!”

Terenul din loess, odată înmuiat, destabilizează piloţii care susţin fundaţiile construcţiilor. Ori, pânza de apă freatică a crescut în oraş, a crescut şi în dreptul Ţiglinei: „În unele locuri avem şi creşteri de zece metri faţă de nivelul la data la care s-a făcut puţul unde s-a făcut citirea” – în 30 de ani, adică.

Este vorba despre o reţea de puţuri de control, în care se verifică periodic nivelul pânzei de apă freatică în oraş. „Acum mulţi ani, am făcut o cerere şi am obţinut aprobare să fac 150 de puţuri    – acum sunt 167, care se citesc de către Primărie. Şi am luat citirile de la Primărie de la data când a fost făcut puţul şi la ultima citire – am sesizat că la majoritatea se ridică nivelul apei”. 

De exemplu, în Micro 20 a crescut nivelul apei cu 2,52 m., la citirea din iulie 2009, faţă de cota din 1980, la săparea puţului. La Faleză, citim o creştere a nivelului apei freatice 2,80 m. La blocul S3, din Micro 14, apa a crescut cu 5 m. 

La fostul abator Avicola era anul trecut o creştere de 7,70 m., ceea ce a produs o tasare de 35  cm.  „Şi o construcţie nu poate suporta o tasare mai mare de 30 de cm.!„ În schimb în Cartierul I.C. Frimu, nivelul apei a scăzut, deşi acolo s-a construit masiv. 

„Am bătut un pilot mai adânc de 22 de metri la biserica care s-a făcut pe mal, în dreptul Ţiglinei, şi sub 25 de metri este apă”, constată inginera.

Citit 1829 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.