Gălățenii care vor panouri fotovoltaice trebuie să se înscrie personal în program

Gălățenii care vor panouri fotovoltaice trebuie să se înscrie personal în program
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Începând cu data de 19 mai, ora 10,00, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) dă startul înscrierilor pentru o nouă sesiune a finanțărilor prin Programul ”Casa Verde Fotovoltaice”. Înscrierile se vor putea face până pe 26 iunie, la miezul nopții.

Cei interesați să-și instaleze sisteme fotovoltaice pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, vor avea la dispoziție trei zile pentru înscrieri, în funcție de regiunea în care locuiesc. Pentru Regiunea Sud-Est, din care face parte Galațiul, cele trei zile sunt 9, 12 și 13 iunie.

Citește și Primele meserii legate de energia eoliană

Persoanele fizice, înscriere pe cont propriu

Marea noutate adusă de ediția din acest an a Programului ”Casa Verde Fotovoltaice” este că persoanele fizice trebuie să se înscrie personal în program. "Anul acesta, se încarcă buletinul de identitate și extrasul de carte funciară, acestea sunt cele două documente cu care se poate încărca orice cerere de finanțare, trebuie să demonstreze în același timp că nu are datorii la bugetul local și la bugetul de stat, atât", a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Citește și Care sunt avantajele și dezavantajele panourilor fotovoltaice

Potrivit AFM, înscrierea solicitantului se face prin completarea unor câmpuri predefinite și încărcarea documentelor necesare. Acestea din urmă sunt: actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicație; certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație; certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație; extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație; copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeași carte funciară care, adunate, să fie egale cu un întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală.

O singură cerere eligibilă pentru fiecare solicitant

AFM menționează că solicitantul persoană fizică se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni. În cazul în care se depun două sau mai multe cereri de finanțare pentru același imobil identificat cu număr cadastral, este considerată eligibilă prima cerere de finanțare care îndeplinește criteriile de eligibilitate. Pentru solicitantul persoană fizică, este eligibil proiectul care se implementează la adresa menționată ca domiciliu în cartea de identitate.

Programul a început cu înscrierea instalatorilor, pe 28 aprilie.

"Finanțarea de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice este în valoare de maximum 20.000 de lei, cu condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului (2.000 de lei). Instalatorul scade apoi banii primiți de la autorități din factură, diferența până la valoarea totală a acesteia urmând să fie suportată de către beneficiar din surse proprii", precizează avocatnet.ro.

Finanțări și pentru unitățile de cult

Începând cu această sesiune, pot beneficia de banii de la stat și unitățile de cult, care vor avea o singură perioadă de înscriere, indiferent de regiunea în care se află. Concret, unitățile de cult se vor putea înscrie în Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” între 27 și 29 iunie.

Citit 4435 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2023 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.