Credincioșii gălățeni s-au închinat la racla cu moaștele „Sf.Ierarh Luca al Crimeei”

Credincioșii gălățeni s-au închinat la racla cu moaștele „Sf.Ierarh Luca al Crimeei”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Credincioșii gălățeni s-au închinat, în Duminica Tuturor Sfinților, la racla ce adăposteşte părticele din moaştele a patru sfinţi tămăduitori, între acestea fiind şi cele ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei. Pomenit în Duminica întâi după Rusalii, Sfântul Luca, Arhiepiscopul Simferopolului, este unul dintre cei mai noi sfinți ai Ortodoxiei. Racla cu sfintele moaște face parte din patrimoniul sacru al Reședinței Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

"La finalul slujbei, arhipăstorul Dunării de Jos a rostit Acatistul Sfântului Ierarh Luca şi rugăciunea specială pentru intrarea în post și a adresat câteva îndemnuri credincioșilor pentru parcurgerea așa cum se cuvine a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, prin rugăciune, post și pocăință.

De la Catedrala Arhiepiscopală, ierarhul Dunării de Jos a mers cu sfintele moaşte în mijlocul obştii monahale şi al credincioşilor prezenţi la hramul Schitului «Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeei», situat în apropierea municipiului Galaţi. Aici, după Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi din protopopiatul Covurlui, la altarul de vară amenajat în incinta aşezământului monahal, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit Taina Sfântului Maslu şi slujba de sfinţire a crucilor ce urmează a fi aşezate pe biserica acestui nou aşezământ. În continuare, Părintele arhiepiscop a binecuvântat lucrările realizate la corpul de chilii ce se construieşte în incinta ansamblului monahal", se precizează într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La eveniment au participat preoți, copii și mulţi credincioşi din parohiile protopopiatului Covurlui. "În cuvântul de învăţătură adresat cu acest preilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Luca al Crimeei, ierarh mărturisitor ce a pătimit mult pentru dragostea şi credinţa lui în Hristos în temniţele comuniste, model de doctor şi sprijinitor al celor aflaţi în suferinţă, în boli şi în neputinţe", precizează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Într-un spaţiu special amenajat, cadrele medicale voluntare de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu au oferit gratuit consultații de specialitate persoanelor vârstnice din localitățile învecinate, multe dintre acestea cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare. La final, ierarhul locului a săvârşit un Parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui lăcaş de cult, trecuţi la cele veşnice, şi a binecuvântată agapa pentru hram.

Piatra de temelie pentru noua biserică a acestui schit ce se ridică prin contribuţia Mănăstirii "Naşterea Maicii Domnului" Cudalbi pe un teren situat în extravilanul comunei Frumuşiţa, donat de către o familie de credincioşi din Bucureşti, a fost pusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian în urmă cu trei ani, chiar în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Luca al Crimeei.

Până în prezent, cu sprijinul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi strădania maicii stareţe, stravrofora Mariani Popa, au fost realizate drumul de acces către schit şi alimentarea cu apă, lucrări pentru sistematizarea şi amenajarea curţii interioare şi alimentarea cu energie electrică, în continuare efectuându-se lucrări ample de construcție la noua biserică, la paraclisul de vară şi la corpul de chilii.

Citit 1432 ori Ultima modificare Marți, 13 Iunie 2023 11:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.