Peste 1.600 de solicitări de locuințe sociale se află în acest moment pe masa Primăriei Galați, cereri venite din partea unor persoane care din cauza situației materiale precare sau a unor condiții medicale speciale nu își pot asigura, prin forțe proprii, un acoperiș deasupra capului. Tot la acest moment, disponibilul de spații locative al municipalității este extrem de redus, mai mult de jumătate fiind într-o stare atât de precară încât nu pot fi atribuite.
Gălățenii care din cauza problemelor financiare nu își pot lua o casă, nu pot sta cu chirie ori se află în situații deosebite din cauza problemelor medicale sau în alte conjuncturi care îi împiedică să se descurce prin forțe proprii nu pot spera ca autoritățile să îi ajute să obțină o locuință decentă. Cu familii dezorganizate sau cu mulți copii, cu bani puțini, mulți trăind din ajutoare sociale sau cu venitul minim pe economie, cu diverse forme de handicap ori având în îngrijire astfel de persoane, solicitanții de bună-credință au de parcurs un drum lung, la capătul căruia au mari șanse să trăiască dezamăgiri și probleme greu de gestionat. Asta deoarece riscă plasarea, după un termen de așteptare care de cele mai multe ori se întinde pe ani de zile, în locații insalubre, subdimensionate, locuite de "predecesori" certați cu cele mai elementare norme de conviețuire și igienă. Un risc pe care mulți însă preferă să și-l asume, în lipsa altor variante.
Cei cu nevoi reale așteaptă cu anii
Cristi are 37 de ani și este cap al unei familii cu cinci copii. Cel mai mic are doar trei ani, iar cel mai mare,13. Trăiesc din ceea ce câștigă Cristi, în amenajări interioare. Soția sa a mai muncit episodic, dar creșterea copiilor îi acaparează prea mult timp pentru a putea merge, deocamdată, la serviciu. Trei dintre copii merg la școală, au rezultate bune, dar familia nu are, la acest moment, o locuință proprie pe care să o poată numi "acasă", așa că solicitarea unui apartament sau a unei case de la Primărie, ca locuință socială, a fost, în opinia familiei, cea mai bună soluție. "Am depus actele, avem punctaj maxim, dar nicio speranță. Nouă ne trebuie o locuință în care să stăm șapte persoane pe termen lung, suntem serioși, curați și muncitori. Sunt slabe șanse să ni se dea ceva corespunzător, pentru că locuri sunt doar la o cameră, în case cu țigani sau în apartamente în care nu am încăpea cu toții", spune bărbatul.
Aceeași problemă, a spațiului și siguranței, în condițiile în care are un copil cu probleme grave de sănătate, ne-a adus-o în atenție și Gabriela (38 ani), mama unei adolescente de 16 ani, diagnosticată cu autism, și a unui băiețel de șapte ani. Femeia, devenită "celebră" după ce a luat bătaie în fața unui bloc de locuințe sociale din Micro 40, unde fusese repartizată de Primărie, se regăsește în situația ingrată de a refuza ofertele municipalității. Femeii i-au fost oferite două variante. Una tot în Micro 40, iar o alta, la o casă în curs de evacuare, de pe strada Poșta Veche. Le-a refuzat pe ambele, susținând că în niciuna dintre locații nu se simte în siguranță cu cei doi copii. "Una era la un bloc din Micro 40, dar nu mai vreau să mai stau în cartierul ăsta, iar una pe strada Poșta Veche colț cu Movilei, de unde tocmai evacuaseră niște țigani. O casă cu geamuri sparte, unde țiganii au făcut scandal de față cu domnii de la Fondul Locativ. După ce aceștia au plecat, s-au întors, au sărit gardul și au dormit tot acolo, în casa aia. Cum să mă duc eu cu doi copii să locuiesc acolo?", ne mărturisea Gabriela, în urmă cu o lună, când a venit la redacție să ne ceară sprijinul pentru a nu ajunge să locuiască pe stradă.
Sinistrul G4, în topul "ofertelor"
La blocul G4 sunt, teoretic, cele mai multe locuințe libere
Că solicitanții de locuințe sociale nu prea au de unde alege ne-a fost confirmat de Primăria Galați, care, la solicitarea noastră ne-a pus la dispoziție cifre ce arată o realitate cruntă. Pe masa Fondului Locativ se află în prezent 1.650 de solicitări, în condițiile în care Primăria are în administrare, tot la această dată, doar 1.057 de locuințe. Acestea sunt amplasate pe toată raza municipiului, preponderent în zona Aviației, pe Drumul de Centură (cartierul social din Micro 17), dar și în Țiglina 1 sau pe strada Traian. Doar 15 locații sunt la case, restul fiind la blocuri.
Din totalul locuințelor administrate de Primărie, 835 sunt ocupate, în baza unor contracte de închiriere aflate în derulare, restul fiind considerate oficial libere. În realitate, nu toate pot fi atribuite. Cele mai multe se află în sinistrul ghetou din Micro 19, blocul G4, un imobil devenit "celebru" prin mizerie, scandaluri și condiția oamenilor care locuiesc acolo.
"Sunt disponibile, libere de contract, 222 de unități locative, din care 40 în Micro 17, pe Drumul de Centură, 134 la blocul G4 din Micro 19, dar care nu pot fi atribuite din motive tehnice, și 48 la blocul «Pexco», care la acest moment sunt în curs de reabilitare", ne-a precizat Petrica Pațilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.
"Pexco" și M-urile, cele mai curate variante
Pe lista de locuințe sociale oferită de Primăria Galați se află și o locație pe care o putem numi de lux. Este vorba de Blocul A4, situat pe strada Traian, care găzduiește, la parter, Serviciul de Stare Civilă. Este evident că acolo nu au ajuns și nu vor ajunge să stea niciodată "amărâții" care formează grosul solicitanților de locuințe sociale, așa că îl vom excepta de la a-l considera o posibilă variantă.
Blocul A4 de pe strada Traian
Astfel, din disponibilul aflat pe rol, cei care au nevoie urgentă de un acoperiș deasupra capului rămân cu extrem de puține soluții. Una, deja existentă, este la M-urile din Micro 17, în cartierul social format din 14 blocuri și inaugurat în urmă cu șapte ani. Locuințele de aici au fost considerate prea mici, subdimensionate și insuficiente ca spațiu mai ales pentru familiile numeroase. Locuințele date în folosință inițial aveau între 15,5 metri pătrați (o cameră) și 28,5 metri pătrați (trei camere). Alte 72 de apartamente, construite ulterior, au fost redimensionate, suprafețele fiind cuprinse între 41 și 54 metri pătrați. Chiar și așa, locuințele sunt considerate ineficiente și mult prea costisitoare pentru chiriași, deoarece inclusiv încălzirea și apa caldă pot fi asigurate numai pe energie electrică și mulți dintre locatari nu își pot permite să își facă branșamente.
În ceea ce privește blocul "Pexco", din Micro 39, acesta se află în renovare, în baza unui proiect demarat în 2021. Este vorba despre o investiție cu fonduri europene, de 6.412.479,42 lei, care vizează realizarea a 38 de apartamente cu o cameră, bucătărie și grup sanitar propriu, precum și a zece garsoniere, cu bucătărie și grup sanitar propriu.
Blocul Pexco este în curs de renovare
Locuințele ar urma să aibă parchet și gresie, tâmplărie PVC și geamuri termoizolante. Proiectul mai prevede înlocuirea instalațiilor de alimentare cu apă și canalizare, înlocuirea instalației termice, precum și refacerea trotuarelor, aleilor de acces și rigolelor. Rămâne de văzut pe ce criterii se vor acorda aceste locuințe și mai ales cât timp vor rămâne în starea în care vor fi aduse grație proiectului european, la care noi, prin taxe și impozite, contribuim cu peste trei milioane de lei, adică jumătate din valoarea totală a investiției.
Ghetoul din oameni, imposibil de scos
Că oferta autorităților în ceea ce privește asigurarea de locuințe pentru categoriile defavorizate este precară, e una, dar o altă realitate, și mai cruntă, este aceea că omul beneficiar de locuință socială de cele mai multe ori (ne)sfințește locul. Stau mărturie mai cu seamă blocurile devenite ghetouri și care au dat, în timp, faimă sinistră cartierelor în care se află, făcând indezirabilă nu doar opțiunea de a deveni locatar într-o astfel de locuință a Primăriei, chiar pe bani puțini, dar și ca proprietar, într-un imobil învecinat și fără legătură directă cu asistații social și năravurile lor.
Cel mai relevant exemplu este cel al blocului G4, veteranul ghetourilor din Galați și, de departe, cel mai sinistru. Rămas fără pereți și ferestre, imobilul care are trei scări și locuințe cu o cameră, două sau chiar trei, arată și acum ca după bombardament. Insalubru și periculos, a devenit aşa nu doar din lipsa intervențiilor de reabilitare, dar și al comportamentului oamenilor care îl locuiesc, care nu doar că nu au făcut nici cel mai mic efort să îl îngrijească, dar l-au distrus sistematic, prin acțiuni la limita penalului.
Deșeuri adunate în canalizarea din Micro 17 în decurs de o săptămână
De o neglijență crasă, inconștiență și nepăsare pot fi acuzați și chiriașii Cartierului Social din Micro 17, vecini cu Drumul de Centură. Cazați în locuințele prea mici, deficitare la capitolul utilități, asistații social dau dovadă de o ignoranță care se întâlnește în mod nefericit cu hibele de construcție ale cartierului. Mai exact, în ceea ce privește folosirea sistemului de canalizare, pe care îl periclitează în mod frecvent, aruncând în el materiale textile, vată medicinală, pamperși şi produse de igienă intimă, deșeuri menajere, pungi și recipiente PVC, resturi alimentare și materiale de construcții. Asta duce sistematic la blocarea stației de pompare, fenomen care, pe termen lung, va duce la distrugerea rețelei și la costuri uriașe pentru remedierea avariilor.
Blocul G4, văzut de la stradă