400 de studenţi mai puţin la Universitatea „Dunărea de Jos”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În jur de 400 de studenţi a pierdut anul acesta Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Faţă de anul trecut, când au fost admişi 3.410 studenţi (1.832 la buget şi 1.578 la taxă), în sesiunile din vară şi toamnă ale acestui an au căpătat statutul de student de Galaţi doar 3.036 de absolvenţi de liceu (1.850 la buget şi 1.186 la taxă).

Pierderea este pusă de conducerea Universităţii „Dunărea de Jos” pe seama cauzelor naturale. „Numărul celor admişi anul acesta nu este deloc surprinzător, se înscrie în tendinţa aşteptată de scădere a numărului de candidaţi”.

„Există două explicaţii. În primul rând este primul an în care se resimte acut scăderea demografică. Apoi, se mai remarcă şi o scădere din ce în ce mai accentuată a dorinţei absolvenţilor de liceu de a urma o facultate, lucru demonstrat de rezultatele de anul acesta de la bacalaureat”.

„Ne aşteptăm ca această tendinţă să se manifeste şi în anul următor”, a declarat rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, prof. dr. Viorel Mînzu.

În ce priveşte opţiunile candidaţilor, conducerea universităţii remarcă faptul că în continuare sunt la mare căutare facultăţile netehnice, cum ar fi „Ştiinţele Economice”, „Dreptul”, „Medicina” sau „Literele”.

Iar cea mai bună dovadă este faptul că au existat locuri bugetate neocupate exact în zona tehnică. De altfel, principala explicaţie a absenteismului de la întâlnirea cu ingineria pare a fi faptul că rezultatele cele mai slabe la bacalaureat s-au înregistrat chiar la liceele cu profil tehnic.

Din nefericire pentru Universitatea „Dunărea de Jos”, pierderea studenţilor cu taxă de anul acesta se suprapune cu o scădere a alocaţiei bugetare pentru studenţii subvenţionaţi de stat. Astfel, în loc de 3.100 de lei pe student echivalent, „Dunărea de Jos” va primi doar 2.600 de lei de la Ministerul Educaţiei.

Citit 1645 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.