Bătrânii – enigmatici şi cuminţi

Bătrânii – enigmatici şi cuminţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De ziua lor, vârstnicii Galaţiului nu îşi doresc nici pensii mai mari, nici reduceri de impozite, nici croaziere pe oceanele lumii şi nici vile pe malul mării * Singurele dorinţe ale lor sunt să fie sănătoşi şi iubiţi *

Ieri a fost ziua bunicilor şi părinţilor noştri, Ziua Internaţională a Vârstnicilor. Unii din ei au sărbătorit la restaurant, alţii s-au plimbat pe afară, căci a fost o frumoasă zi de toamnă.

Alţii au ales să îşi caute de sănătate, de această dată, în mod gratuit, cu ajutorul inimoaselor cadre medicale ale Secţiei de Geriatrie-Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi.

„În anii trecuţi, cu această ocazie, le uram vârstnicilor un sincer ˝La mulţi ani˝, dar aveam prezenţe mai timide… Însă în acest an, având în vedere şi condiţiile economice din ţară, care îi afectează în special pe vârstnicii pensionari, am decis că mai bine le oferim vârstnicilor servicii medicale gratuite şi câte un sfat din inimă”, ne-a spus doctorul Aurelia Romilă, şefa Secţiei de Geriatrie-Gerontologie.

Printre picături, căci toţi pensionarii o asaltau cu întrebări despre starea lor de sănătate, doamna doctor le-a dat şi un sfat, al specialistului: „Noi promovăm o longevitate activă, o bătrâneţe lungă, pe picioare. Pentru asta vârstnicul trebuie să fie ajutat de familie, căci cea mai bună inserţie este în familie, care îl iubeşte şi îl sprijină financiar”.

„Să ştiţi că la noi vin bolnavi nehrăniţi, deshidrataţi, situaţie care este extrem de gravă, căci poate duce la deces. Avem oameni care trăiesc singuri, nu au familii şi rămân la mila vecinilor”.

Sutele de pensionari veniţi ieri la punctul de control al sănătăţii au apreciat gestul făcut de cadrele medicale şi au mulţumit pentru asta.  

Gustul iubirii şi al cartofului fiert

Într-adevăr, vârstnicii care veniseră, ieri, să li se ia o glicemie şi tensiunea arterială nu ne-au spus nici că îşi doresc pensii mai mari şi nici nu aveau cine ştie ce alte fantezii luxoase.

Cu tâmplele încărunţite de ani şi griji, vârstnicii Galaţiului nu doresc decât să fie sănătoşi şi iubiţi. Asta ne-au spus şi doamna Silvia Carp (71 de ani), Teodor Durcău (86 de ani) şi soţia sa, Ştefania, (75 de ani).

Acesta din urmă chiar ne-a spus că „pensiile nu vrem să fie mai mari, măcar să ni le lase aşa cum sunt, dar să aibă grijă conducătorii ăştia de copiii noştri, să le dea de muncă, că dacă copiii noştri suferă, noi şi mai rău suferim pe lângă ei!”.

Doamna Maria Stanovici, în vârstă de 75 de ani nu îşi doreşte decât să se bucure de nepoţi şi de unicul băiat pe care îl mai are în viaţă. Deşi are o pensie de doar 500 de lei, iar supravieţuirea zilnică este o adevărată luptă pentru dânsa, femeia nu râvneşte nici la bani mai mulţi şi nici la cine ştie ce cadou preţios.

Nu vrea decât să fie sănătoasă şi iubită de cei dragi: „De când am ieşit la pensie, în ’93, tare rău mi-a mers: sunt singură, mi-a murit fata şi ginerele acum doi ani şi jumătate, am mai avut un băiat de 41 de ani care este mort, soţul, la fel, mă descurc singură, cum pot…”.

Nu vreau decât sănătate şi să fiu în jurul nepoţilor, şi a singurului băiat pe care îl mai am”. La fel, doamna Zoiţa Neculache, de 73 de ani, (foto: batrani 34)bolnavă – „am fost şi operată, am probleme cu inima, am discopatie lombară, am şi varice…”.

„E greu, nu am pensie, trăim şi eu şi soţul din pensia lui, de 700 de lei… avem 80 de milioane lei vechi datorie la întreţinere. Dar nu vreau altceva decât să fiu sănătoasă şi să am mulţumire sufletească, iubire de familie, căci mai bine mănânc un cartof pe zi şi ştiu că am mulţumire sufletească”.

Cu puţin, nu vor să deranjeze, sunt cuminte resemnaţi şi bătrâni. De ziua lor li s-au măsurat glicemia şi tensiunea. Dar nu neapărat pentru asta s-au îmbulzit sub cortul de la Potcoava.

Căutau doar puţină atenţie. Cineva i-a luat în seamă. Din acest motiv iniţiativa Secţiei de Geriatrie a Spitalului Judeţean este un exemplu care ar trebui urmat de mulţi alţii.

Citit 1427 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.