Cornul scump al abundenţei

Cornul scump al abundenţei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „E un târg organizat cu mai mult cap decât în alţi ani!”, ne-au spus gălăţeni veniţi, de dimineaţă, în Piaţa Centrală *  Din păcate, în loc să scadă, preţurile unora dintre mărfuri erau, la inaugurare,  chiar mai mari decât de obicei * Peşte cât să hrăneşti o armată de pofticioşi * Bulion vândut direct din camion * Panificaţie, patiserie şi cofetărie -  o nebunie de culori şi gusturi * Fructe şi legume din belşug * Spectacol de muzică populară urmărit prin fum străveziu de mici şi de pastramă  perpelită pe grătare * Must la pahar, bere, dar şi vin de Târgu Bujor pentru acasă * Într-un cuvânt: abundenţă *

Dacă v-aţi temut că n-o să aveţi ce cumpăra de la Târgul de Toamnă, staţi fără grijă! E marfă din belşug, pe alese. E adevărat că preţurile nu sunt mici (sau nu atât de mici pe cât ne-am fi aşteptat noi să fie), dar asta nu e motiv să vă întoarceţi acasă cu sacoşele goale.

Plimbându-ne printre tarabe, ieri dimineaţă, imediat după festivitatea de inaugurare a târgului, am văzut la cumpărături şi gălăţeni eleganţi, care vorbeau scurt şi apăsat la telefoane scumpe, dar şi concitadini care trebuie să-şi fi   drămuit la sânge banii pentru a-şi putea cumpăra măcar câte ceva, de poftă.

Evident, cu toţii au avut locul lor sub soarele dimineţii de vineri şi fiecare a luat dus acasă ceea ce şi-a dorit sau măcar ceea ce şi-a permis să cumpere.

Parada oficialităţilor

Ca şi în anii trecuţi, în centrul atenţiei, la inaugurarea oficială a Târgului, a fost primarul Dumitru Nicolae. Edilul şef şi-a refăcut tradiţionalul periplu printre tarabe şi gătare, însoţit de organizatori (printre care şeful Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia), dar şi alte figuri cunoscute opiniei publice gălăţene: eurodeputata Adriana Ţicău, Victor Paul Dobre, directorul ECOSAL, Ion Ionescu etc.

Nicolae a schimbat câteva vorbe cu diverşi comercianţi, a gustat ceva de ici, altceva de acolo, iar gheaţa s-a spart. Veselia era gata să înceapă.

Peştele şi racii dispăruţi

Aproape toate tarabele din coasta halei acoperite de zarzavaturi – unde de regulă se vând tot verdeţuri – erau ocupate cu peşte. Cel mai scump peşte era nisetrul de 36 de lei. Cel mai mic preţ îl avea carasul mic de doar 2,9 lei kilogramul.

Puteaţi cumpăra şi somn mare (15,9 lei kilogramul), şalău (11 lei, 12,9 lei sau 20 de lei kilogramul), scrumbie de Dunăre (12,9 lei), crap (14 lei), chefal (16 lei), păstrăv (18 lei). Umbla vorba că ar fi fost şi raci, de dimineaţă. Trebuie să se fi dat ca pâinea caldă, pentru că noi nu am mai văzut nici măcar un cleşte!     

Fructe şi legume cam…piperate

De vreo două săptămâni vă tot scriem despre pepenii mici, numai buni de murat, care se dau în Piaţa Centrală pe 2 lei. Ei bine, ieri, în ziua preţurilor de producător, micuţii costau… 2,5 lei.

Acelaşi preţ îl aveau şi rudele pepenilor cunoscuţi sub numele de cantalup şi pe care, din păcate, îi vedem pe tarabe doar de Ziua Recoltei. Mere frumoase puteaţi cumpăra şi cu 1, 5 lei, deşi cele mai multe făceau 2 lei, 2,5 lei  sau chiar 3 lei kilogramul.

Pentru perele mari şi apetisante trebuia să scoateţi din buzunar 3 lei.  Struguri se găseau şi la 2 lei kilogramul, dar şi la 5 lei. Ca în toate celelalte zile.

Am văzut şi piersici „proaspăt culese din copac”, cum spunea comercianta, izbucnind în râs, la 5 lei kilogramul. Prunele, mândre cum n-au mai fost demult: 2,5 lei kilogramul.

Preţul roşiilor nu scădea sub 3 lei, nici cel al castraveţilor sub 2 lei. Ardeii graşi frumoşi se puteau găsi şi la 3 lei, iar kapia la 4,5 lei. Ciupercile champignon se dădeau cu 7 lei kilogramul. 

Dovleceii ajunseseră la 1,5 lei. Clopoţeii iuţi verzi sau portocalii, numai buni pentru impresionat musafirii, se dădeau cu 10 lei kilogramul. Cele mai ieftine murături: 2 lei.

S-au întors, din nou, apicultorii cu miere de salcâm (cea mai scumpă, la 20 de lei), de coriandru, de rapiţă şi polifloră faguri, polen şi tot soiul de produse menite să-i impresioneze pe potenţialii cumpărători.

Încheiem păstrând în minte imaginea gălăţenilor care făcuseră coadă în spatele a două camioane de unde cumpărau, la bax, bulion de 3 lei borcanul sau de 4 lei sticla.

De unde tragem concluzia că secretul unei mese ca-n poveşti nu e peştele sau pastrama, ci bulionul care trebuie musai să fie de calitate superioară.

Organizatorii vă aşteaptă să vă bucuraţi de Târgul de toamnă şi astăzi, dar şi mâine – ultima zi a târgului când, judecând după experienţa anilor trecuţi, bucuriile bahice vor fi în toi.  

Părerea gălăţenilor - „Mai frumos ca-n alţi ani!”

Prima gălăţeancă cu care am vorbit la târg a fost doamna Ştirbu. „E organizat mai bine ca în alţi ani. Preţurile, eeh, la fel ca şi până acum. Am venit să cumpăr câte ceva”.

La câţiva paşi de întâlnim cu domnul Comănescu. „Ce să zic, e frumos organizat. Preţurile, acceptabile, să spunem. În genere, vreau să iau ce-mi mai lipseşte – nişte ardei, nişte roşii şi aşa mai departe”.

Doamna Şerban este pensionară şi are 74 de ani. „Preţurile sunt cam piperate pentru noi pensionarii. Dar în rest e frumos”.

Gestul comercianţilor care au mărit preţurile la debutul Târgului de toamnă nu pare deloc frumos. Totuşi, e marfa lor şi pot face cu ea ce doresc, inclusiv să o supraevalueze. 

Panificaţie, patiserie şi cofetărie

La Târg au venit şi producători de pâine, de patiserie şi de prăjituri.   Printre ei, Galmopan, Arcada şi Gamacris. Noi ne-am oprit la standurile celor de la Hello Cuky’s. Informaţii despre ofertă ne-a oferit directorul de marketing al firmei, Bogdan Tuchilă.

„Avem astăzi, aici, trei standuri: unul cu panificaţie şi patiserie, un al doilea cu patiserie şi cofetărie şi un al treilea  cu îngheţată. Dealtfel, noi pregătim pentru perioada imediat următoare lansarea unui lanţ. Va fi vorba despre 5 magazine, printre care unul în Ţiglina I (cel mai mare), unul la Parfumul Teilor şi un altul în Micro 40”.

„Venim cu reţete occidentale şi le oferim clienţilor noştri produse de calitate superioară. Vom servi şi produse de cofetărie, dar vom avea şi sector de fast-food, cu produse cum ar fi pizza, sandvişuri, salate etc”.

„De asemenea, vom avea băuturi calde. Targetăm gălăţeanul de rând, dar şi acel sector de cumpărători care îşi doresc o calitate superioară care nu se găseşte în acest moment pe piaţă”, ne-a spus Bogdan Tuchilă. 

Maşini agricole de firmă

Evident, Târgul trebuia să aibă şi oferte pentru producători. Astfel, firme de renume mondial şi-au adus utilaje agricole în Piaţa Centrală. Printre ele – un tractor JohnDeer de mari dimensiuni, care probabil a pus ceva probleme de manevrare celor care nu sunt obişnuiţi să îl conducă.

Citit 1818 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.