Prețurile la combustibili au început din nou să crească, iar șoferii trebuie să scoată mai mult din buzunar pentru un plin de benzină sau de motorină. Creșterile medii de preț față de acum o lună sunt în jurul a 50 de bani la litrul de benzină și de 70 la litrul de motorină, astfel că ambele tipuri de combustibili au sărit de pragul psihologic de 7 lei/litru.
Scumpirile urmează unei serii de creșteri mai ample care se manifestă pe piețele internaționale. Desigur, nici "bursa" benzinăriilor din Galați nu a rămas în afara creșterilor de prețuri, atât la motorină, cât și la benzină, lucru evidențiat și de cotațiile zilnice disponibile pe www.peco-online.ro.
În cazul benzinei standard, cel mai mic preț practicat vineri, 18 august, era la benzinăria Metropoli, amplasată spre ieșirea din Galați, pe DN 26, cu 6,88 lei/litru. La benzinăriile Lukoil prețul era de 7,18 lei/litru, iar la Petrom - 7,20 lei/litru. În ceea ce privește stațiile OMV, Rompetrol și Mol, prețul benzinei standard era același, de 7,26 lei/litru.
La motorina standard, în cursul zilei de vineri, cel mai mic preț era, de asemenea, la stația Metropoli de pe DN 26, cu 7,05 lei/litru. Aceeași companie practica, însă, un preț de 7,34 lei/litru la stația de pe strada Ana Ipătescu. În stațiile Lukoil, prețul la motorină standard era de 7,39 lei/litru, iar la Petrom era de 7,40 lei/litru. La stațiile Rompetrol și Mol, prețurile practicate erau de 7,46 lei/litru.
Nu în ultimul rând, la pompele din Galați, prețul benzinei superioare varia între 7,66 lei/litru și 7,92 lei/litru, iar la motorina superioară se practicau prețuri între 7,75 lei/litru și 7,97 lei/litru.
Pentru cei interesați "să despice firul în patru" în ceea ce privește aceste scumpiri, amintim faptul că, potrivit unui raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), "cererea mondială de petrol este la niveluri record, stimulată de revigorarea călătoriilor aeriene din această vară, de utilizarea crescută a petrolului în generarea de energie și de creșterea activității petrochimice din China". Scăderea ofertei de petrol din partea OPEC+ ține, de asemenea, prețurile ridicate. Țițeiul Brent se tranzacționa vineri dimineață cu 84,3 dolari pe baril. Mai trebuie luată în calcul și vremea extremă care a afectat operațiunile multor rafinării americane (iar sezonul uraganelor ar putea dura până în septembrie).
Când e posibil ca prețul la combustibil să revină pe un trend descrescător? Holdingul bancar Goldman Sachs și-a actualizat prognoza pentru prețurile la pompă, mizând pe o reducere a acestora din luna octombrie până în decembrie.
Dincolo de asta, să mai amintim că prețul benzinei este determinat cu mult timp înainte ca ea să ajungă la pompa de la care alimentați. El reflectă rareori condițiile pieței din ziua în care puneți benzina în rezervor, mai degrabă reflectând costuri din urmă cu săptămâni sau chiar luni. Acest decalaj face ca prețurile să crească mai încet sau să scadă mai încet decât cotațiile de la un anumit moment.
Revenind la piața internă, creșterea prețurilor la combustibili înseamnă un singur lucru: creșteri de prețuri pe întregul lanț economic. Prin urmare, într-o măsură mai mare sau mai mică, în ciuda demersurilor făcute la nivelul autorităților pentru a mai calma creșterea de prețuri la anumite produse, "nota de plată" la nivelul consumatorilor nu numai că va rămâne, per ansamblu, ridicată, dar nu e exclus să asistăm la noi și noi majorări de prețuri.