Sprijin acordat tinerilor instituționalizați și mamelor minore

Sprijin acordat tinerilor instituționalizați și mamelor minore
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Guvernul a demarat o campanie națională de informare menită să ofere sprijin concludent tinerilor instituționalizați și mamelor minore din România, oferindu-le claritate cu privire la drepturile și opțiunile pe care le au după împlinirea vârstei de 18 ani.

Legislația prevede o serie de drepturi de natură financiară pentru mamele minore, având ca obiectiv încurajarea lor de a se reintegra în procesul educațional și de a oferi îngrijire corespunzătoare copiilor lor. Conform prevederilor Legii învățământului preuniversitar, mamele minore beneficiază de o bursă lunară în valoare de 700 de lei, sub condiția continuării studiilor la zi, iar această bursă poate fi cumulată cu alte tipuri de burse, precum cele de merit sau sociale. Mai mult decât atât, aceste mame au prioritate la înscrierea copiilor la creșe și grădinițe, asigurându-li-se astfel un mediu de învățare și dezvoltare corespunzător. Statul oferă, de asemenea, servicii de consiliere școlară și consiliere psihologică, alături de posibilitatea de a amâna examenele în cazul suprapunerii cu perioada nașterii.

În ceea ce-i privește pe tinerii din sistemul de protecție specială, aceștia primesc sprijin financiar și logistic după împlinirea vârstei de 18 ani, până la vârsta de 26 de ani, cu condiția continuării studiilor sau găsirii unui loc de muncă. Acest sprijin se realizează prin acordarea de burse de merit și de excelență. Dacă acești tineri decid să-şi continue studiile, protecția specială este menținută pe întreaga durată a acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani. De asemenea, în momentul în care părăsesc sistemul de protecție specială, tinerii au dreptul la o indemnizație, acordată o singură dată, în valoare de trei ori salariul minim brut pe țară garantat în plată. Aceasta presupune că, odată ce au părăsit sistemul, ei nu mai pot reveni în cadrul acestuia.

Campania națională de informare oferă tinerilor instituționalizați și mamelor minore cunoștințele și instrumentele necesare pentru a lua decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la viitorul lor. Mai mult decât atât, această inițiativă poate contribui la crearea unui mecanism de monitorizare din partea statului, pentru a se asigura că acești tineri sunt protejați de influențe negative și sunt încurajați să urmeze un drum de dezvoltare sănătoasă. Astfel, ei pot fi feriți de riscul de a intra în anturaje periculoase și pot avea șanse mai mari de succes în viață.

Citit 1012 ori Ultima modificare Joi, 26 Octombrie 2023 19:20

1 comentariu

  • postat de un cetatean
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 02:38
    5.13.192.***
    iata, in sfarsit o politica de stat, alta decat blamarea/rusinarea tinerelor mame si bagarea in puscarie a tinerilor tati. Nu stiu prin ce miracol a aparut, mi-e ca va disparea rapid.
    0
    4

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.