* Numai profesorii afiliaţi la FEN au protestat astfel * Cei de la FSLI Tecuci au făcut doar grevă japoneză * „Cursurile trebuie recuperate până la sfârşitul săptămânii, ca dascălii să-şi poată primi salariile întregi”, susţine inspectorul general-adjunct, Onuţ Atanasiu *
În unele şcoli din Galaţi, dascălii au protestat pentru a doua zi consecutiv împotriva asumării răspunderii pe Legea Educaţiei. Deşi au avut de adus şi alte amendamente acestui proiect legislativ, dascălii sunt în primul rând nemulţumiţi de faptul că titularizarea prin concurs va fi abandonată în favoarea angajărilor făcute de directorii şcolilor.
„E trist că vom fi la cheremul directorilor, care-şi vor putea angaja oamenii după bunul lor plac. E puţin probabil că angajările se vor face în funcţie de competenţa oamenilor şi nu pe clientelism, pe grade de rudenie şi pe relaţii politice. În plus, după ani buni de carieră, ne vom trezi alergând pe drumuri şi stând la mila directorilor. E umilitor!”, ne spune Luminiţa Ilaş, de la Grupul Şcolar „Sf. Maria”.
Unele şcoli au intrat în grevă, altele au renunţat
Descurajate de faptul că moţiunea de cenzură nu a fost votată miercuri, unele cadre didactice care au fost în prima zi în grevă au renunţat joi la protest. Altele, dimpotrivă, au considerat că abia acum au motive să suspende cursurile. Ca urmare, vicepreşedinta SIP, Lidia Antoniu ne-a declarat că numărul greviştilor a scăzut numai cu 5 la sută, ieri, faţă de alaltăieri:
„Nu avem raportul de la toate unităţile. Avem în jur de 70 la sută dintre unităţile afiliate în grevă. Ştim că şcolile 9, 12, 29, 15, 38, 40, 42, Auto, «Elena Doamna», «Racoviţă», Şcoala Ajutătoare Nr. 2 şi Metalurgicul s-au aflat în proporţie de 100 la sută în grevă, Şcolile 13, 16, 19, 28, 31, Pedagogicul au avut peste 90 la sută dintre profesori care nu au făcut ore”.
„S-au mai aflat parţial în grevă Şcolile 26, 20, 41, Economicul, Marina, «Sfânta Maria». Chiar şi în zona Tecuciului, la şcolile afiliate la SIP s-au suspendat cursurile la Brăhăşeşti, Toflea, Buceşti”.
„Şi grădiniţele au suspendat cursurile, 7 total, unele parţial. Unele cadre didactice ne-au comunicat că nici nu-şi doresc să recupereze aceste ore şi să fie plătite, vom vedea dacă nu se răzgândesc”, ne-a spus Lidia Antoniu.
FSLI, doar grevă japoneză
Deşi FSLI a anunţat că şi profesorii de la această organizaţie vor suspenda cursurile în toată ţara, la Galaţi nu s-a întâmplat acest lucru. Profesorii de la FSLI Tecuci au făcut doar grevă japoneză, aşa cum ne-a comunicat liderul lor, Mircea Petică.
Şi cei de la Sindicatul „Educaţia” au intrat la ore, neţinând cont de ceea ce şi-au propus colegii lor la nivel de federaţie.
„Mai mult au dezorganizat, decât au organizat un protest”
Conducerea ISJ susţine însă că, de fapt, mult mai puţine cadre didactice au participat la protest, doar 2033, din 8167 câţi angajaţi ai şcolilor sunt în judeţ.
„Nu ştiu ce fel a fost organizat acest protest, mai mult au dezorganizat. Au venit elevii la şcoli degeaba. N-au scris nimic, o adresă oficială prin care să anunţe deschiderea conflictului, ca să poată recupera orele”.
„Oricum, dacă vor să recupereze orele, ar trebui să facă acest lucru cel târziu în acest sfârşit de săptămână, altfel nu vor mai putea fi plătiţi, pentru că se intră în luna noiembrie”, a mai precizat inspectorul general-adjunct, Onuţ Atanasiu.
Cu sau fără protestul profesorilor, răspunderea pe Legea Educaţiei a fost asumată. Şi nemulţumirile legate de această lege sunt multe. Dar, câinii latră, caravana trece…