Hram la Mănăstirea "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Galaţi

Hram la Mănăstirea "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În ziua de cinstire a Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a tuturor cereştilor puteri, mănăstirea gălăţeană "Sfinţii Arhangheli", cunoscută şi cu numele de Metoc, și-a sărbătorit hramul, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

La slujbă au fost prezenţi vieţuitorii mănăstirii, elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 24 din apropierea mănăstirii şi mulţi credincioşi gălăţeni, veniţi la slujbă pentru a se ruga şi a-şi arăta evlavia faţă de aceşti doi mari rugători în ceruri pentru noi, Sfinţii Mihail şi Gavriil.

"În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre sfinţii îngeri şi lucrarea lor în istoria mântuirii neamului omenesc, evidenţiind ajutorul oferit oamenilor de către Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. După Sfânta Liturghie, ierarhul locului a săvârşit un parastas pentru slujitorii şi ctitorii mănăstirii trecuţi la cele veşnice, la mormântul vrednicului de pomenire arhimandrit mitrofor Teofil Pandele, fost stareţ al acestui aşezământ monahal din urbea de la Dunăre.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a mers la Şcoala Gimnazială Nr. 24 "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Galaţi, unde a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru elevii şi cadrele didactice din această instituţie de învăţământ şi un parastas pentru profesorii adormiţi întru Domnul, care au predat în această instituţie şcolară timp de aproape două secole. Între Mănăstirea Metoc şi această şcoală, situată în imediata apropiere a mănăstirii, există o veche, frumoasă şi bună colaborare, anul acesta împlinindu-se 191 de ani de la înființarea primei şcoli publice din Galaţi, în două chilii ale mănăstirii. La final, chiriarhul Dunării de Jos le-a oferit copiilor fructe, dulciuri şi iconiţe", precizează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Potrivit izvoarelor istorice, prima şcoală naţională din zona Dunării de Jos avea să ia fiinţă "după nevoile vremii" la 1832 sub legiuirea Regulamentului Organic, în timpul domniei lui Mihail Sturdza. În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, "Întâile cunoştinţe", şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833, au învăţat un număr de 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.

Citit 1226 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2023 01:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.