Ce se întâmplă după un avort?

Ce se întâmplă după un avort?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Poţi rămâne însărcinată la doar 7 zile după chiuretaj *

Fie că o recunoaştem sau nu, avortul rămâne cea mai utilizată dintre metodele de a scăpa de o sarcină nedorită. Ce se întâmplă însă după un avort, ce opţiuni au femeile pentru a nu mai ajunge în această postură, am discutat cu dr. Mariana Creţu Stuparu (FOTO), de la cabinetul de planificare familială al Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” din Galaţi.

Doamnele care au renunţat la o sarcină nedorită prin avort au posibilitatea de a se informa chiar în maternitate despre metodele de contracepţie şi pot beneficia de anticoncepţionale gratuite.

„Din 2005, odată ce am primit materiale de informare şi posibilitatea de a acorda gratuit unele metode de contracepţie persoanelor care solicită un avort într-o unitate spitalicească, am declanşat o campanie de informare privind metodele de contracepţie în spital. Eu sau asistenta le dăm informaţii persoanelor care vin să solicite un avort”.

„Am întâlnit persoane care nici nu ştiau cum se numesc corect ovarele, vaginul, ce se întâmplă, cum se formează oul, ce face fiecare contraceptiv în parte”.

„Am întâlnit şi persoane care ştiau foarte bine lucrurile asta, în mare parte pentru că internetul este o sursă de informaţie extraordinară, dar care au considerat că lor nu li se întâmplă, că nu pot rămâne însărcinate. Scuza că «s-a întâmplat» am auzit-o nu doar la vârsta adolescenţilor, ci şi la persoane mature”, ne-a declarat medicul.

Menstruaţia, la 4-6 săptămâni

Graţie materialelor informative puse la dispoziţie de dr. Mariana Creţu Stuparu, vă prezentăm, succint, ce se poate întâmpla după un avort.

„Sângerarea sau pătarea pot dura maxim 4 săptămâni - în medie 5-7 zile, iar cantitatea de sânge nu depăşeşte o menstruaţie obişnuită. Mai pot apărea crampe moderate, uşoară greaţă sau vărsături, tensiune în sâni şi reacţii emoţionale variate precum tristeţe sau nelinişte. Dacă persistă şi chiar se accentuează, e neapărat nevoie de vizită la medic”.

„Menstruaţia va veni la 4-6 săptămâni de la avort. Dacă sângerarea este abundentă apar frisoane, febră, dureri abdominale severe, scurgeri vaginale cu miros neplăcut sau menstruaţia nu revine după 6-8 săptămâni de la avort, mergeţi urgent la medic!”, se arată în pliantele primite.

„În primele două săptămâni e mai bine să faci duş decât baie, şi să eviţi activităţile fizice suprasolicitante. Nu se recomandă contacte sexuale înainte de oprirea sângerării şi nici mai devreme de două săptămâni de la intervenţie”, explică pliantele informative oferite de dr. Mariana Creţu Stuparu.

La o săptămână, o nouă sarcină

Dacă începi activitatea sexuală, din a şaptea zi de la avort apare pericolul unei noi sarcini. Dacă nu vreţi să ajungeţi din nou pe masa de chiuretaj, soluţia ar fi să vă protejaţi de o sarcină. Aşa cum puteţi afla chiar din Maternitate, contraceptivele orale combinate asigură protecţie după şapte zile de utilizare şi poţi începe să le iei chiar din ziua în care au făcut avortul. La fel şi contraceptivele injectate.

În cazul pilulelor monohormonale, protecţia începe după două zile. Prezervativele, spermicidele, steriletul sunt sigure din clipa în care sunt folosite. Metodele naturale de contracepţie se pot folosi doar după trei menstruaţii în cazul în care ciclul se stabilizează.

Dr. Mariana Creţu Stuparu a subliniat că „orice metodă contraceptivă folosită corect şi continuu este eficientă”.

Gratis

„Din 2000 există un program naţional al Ministerului Sănătăţii împreună cu nişte ONG-uri care oferă contraceptive moderne gratuite unor categorii largi de persoane: din mediul rural, eleve, studente, persoane paupere. Nu mai există motivaţia că nu am bani să cumpăr”.

„Poţi veni la orice cabinet de planificare familială pentru a solicita contraceptive gratuite: contraceptive hormonale combinate, dispozitive intrauterine, prezervative, hormonale injectabile, deci nu putem spune că nu avem ce oferi în funcţie de ce doreşte fiecare şi de date minime de sănătate”.

„Contraceptivele sunt prescrise după o lungă discuţie despre antecendentele din familie, despre cele personale. Contracepţia se adresează, în general, persoanelor sănătoase. Pentru cele care au contraindicaţii, se găseşte, cu puţină voinţă, o metodă de contracepţie”, a subliniat specialistul.

De urgenţă, dar de maxim două ori

Medicul a atras atenţia asupra riscurilor pe care le implică utilizarea frecventă a pilulei de-a doua zi:

„Contracepţia de urgenţă cu pilulă se poate folosi o dată, maxim de două ori pe an pentru că aduce o cantitate foarte mare de hormoni care poate dezechilibra funcţionalitatea normală a ovarului sau are mai frecvente efecte secundare de tipul chisturi ovariene”.

„Am avut două persoane care au ajuns la chirurgie după ce au folosit frecvent pilula de urgenţă pentru că au făcut multiple chisturi ovariene pe nişte ovare mari şi care nu au răspuns la tratament medicamentos”, a precizat dr. Mariana Creţu Stuparu.

Citit 17470 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.