Omagiu unor veterani de război de 100 de ani. Monografie tecuceană

Omagiu unor veterani de război de 100 de ani. Monografie tecuceană
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
  • Virgil Pavel - "Gânduri împurpurate sub tricolor: Gheorghe Arhip - veteranul tecucean de 100 ani"

Profesor de matematică, dar și foarte bun mânuitor al cuvântului scris, cu zece cărți la activ, printre care și o excelentă monografie consacrată sculptorului Dan Mateescu, Virgil Pavel a publicat în ultimul trimestru al anului trecut, la Editura "Sfera" din Bârlad, un interesant volum istorico-memorialistic, intitulat "Gânduri împurpurate sub tricolor: Gheorghe Arhip - veteranul tecucean de 100 ani".

Așa cum rezultă din titlu, cartea este dedicată evocării vieții și activității maiorului în retragere Gheorghe Arhip, veteran de război din comuna gălăţeană Matca, ce a aniversat la 14 februarie 2023 vârsta de 100 de ani, însă, în plan secundar, autorul creionează un portret și altui veteran de război, maiorul în retragere Constantin Popa (decedat la finalul anului 2023 - n.r.), tot din Matca (n. 2 octombrie 1922), pe care, așa cum mărturisește, l-a "descoperit mai târziu".

Apărută în 2023, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, cartea beneficiază de un text introductiv al ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos ("Exercițiu de noblețe sufletească") și o prefață datorată prof. dr. Cezar-Iulian Ungan, președinte al subfilialei Asociației "Cultul Eroilor" Tecuci. Scopul scrierii acestei cărți este definit de autor în "Cuvânt înainte": "Am vrut să-i zidesc în nemurire pe acești Oameni - ce au fost și vor rămâne jaloane, modele pentru generațiile tinere tecucene și nu numai". Pentru aceasta, el a stat îndelung de vorbă cu cei doi eroi ai cărții, cu familiile acestora, cu persoane care i-au cunoscut în diferite împrejurări și la locul de muncă, cu oficiali ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne - Filiala Galați, ai Asociației Naționale Cultul Eroilor "Regina Maria" - Filiala Galați "Alexandru Cernat", a întreprins cercetări în arhive etc.

Ambii eroi au fost militari de carieră, Gheorghe Arhip urmând studii de specialitate în Germania în baza unor convenții încheiate cu statul român, iar Constantin Popa fiind absolvent al Școlii de Subofițeri de Jandarmi din Timișoara și Drăgășani (Vâlcea); ambii au participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, iar în timpul regimului comunist, când s-au făcut epurări în armată, Arhip a fost înlăturat pe motiv că are studii din perioada regalității făcute în Germania, iar Popa, în 1956, când a început reducerea efectivelor Jandarmeriei, a fost trecut în rezervă cu gradul de plutoner major. Ambii au continuat să lucreze ca civili, Arhip ca muncitor și apoi maistru la Uzinele "Progresul" Brăila și Uzina de Reparat Tractoare Tecuci, iar Popa, în agricultură. După 1990, veteranii de război au fost reevaluați, s-au înlăturat nedreptățile care li s-au făcut, iar sacrificiul lor a fost recunoscut prin acordarea unor compensații materiale, înaintare în grad, ordine și medalii, participarea la evenimente cu caracter național, comemorări etc.

Mărturiile făcute autorului de cei doi veterani de război despre participarea lor la luptele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, despre viața și munca lor de după marea conflagrație mondială și din timpul cât au lucrat până la vârsta de pensionare, documentele puse la dispoziție, cercetările întreprinse în arhive, l-au ajutat pe Virgil Pavel să le închege fiecăruia, dar mai ales lui Gheorghe Arhip, un portret consistent, reliefând "modul în care acești bravi luptători români au știut și au reușit, pe parcursul celor 100 de ani de viață, să-și slujească patria și să-și ducă traiul cumpătat prin muncă, sacrificii și credință în Dumnezeu".

Materialul iconografic cu care Virgil Pavel și-a ilustrat noua sa carte este foarte bogat și divers, însumând 62 de fotografii și reproduceri a peste 50 de documente (legitimații de veteran de război, brevete, scrisori, medalii, Diplome de Excelență, de Onoare, de Recunoștință, Aniversare, Însemne de recunoștință etc.) Toate acestea, împreună cu expunerea autorului, oferă cititorilor o lectură plăcută și cunoașterea vieții a doi veterani de război cu vârstă centenară, cărora și Arhiepiscopia Dunării de Jos le-a conferit în ziua de 29 aprilie 2023 înalta distincție Diploma și Medalia "Vrednicia Andreiană", "pentru credința în Dumnezeu, devotamentul, demnitatea, jertfa și iubirea necondiționată pentru promovarea apărării independenței, solidarității și unității poporului român".

Citit 717 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 23:27

3 comentarii

  • postat de Muncitor atunci, profesor astăzi
    Vineri, 09 Februarie 2024 19:13
    89.136.185.***
    Nea Ghiță Arhip a pus umărul din greu la transformarea uzinei din Tecuci într-o fabrică de referință pentru componente de tractoare,semănători,combine; pentru a avea ce să distrugă emanații capitaliști ai lui Ion Iliescu,Petre Roman,Sergiu Nicolaescu, Mircea Dinescu etc. Plânge acum nea Ghiță Arhip.
    0
    4
  • postat de Muncitor atunci, profesor astăzi
    Vineri, 09 Februarie 2024 16:59
    89.136.185.***
    „Nea” Ghiță Arhip a fost un maistru performant, prețuit și stimat chiar de conducerea de partid la Uzina din Tecuci după plecarea rușilor din România. Am amintiri foarte plăcute din toată perioada în care am lucrat în secția condusă de el. Era un om de referință. La mulți ani, Nea Ghiță!
    0
    3
  • postat de Roman
    Vineri, 09 Februarie 2024 13:20
    81.12.150.***
    Cinste, onoare si respect !
    0
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.