Evacuaţi în stradă

Evacuaţi în stradă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Stau pe câteva scaune scorojite, în stradă. Alături, în două corturi, încropite din placaj, carton şi folie de plastic, se află averea lor: fotolii desfundate, o oglindă, scaune, o măsuţă.

Singurele pete de culoare sunt cei doi copii: o fetiţă de un an şi jumătate, frumoasă şi zâmbitoare, şi un băieţel de şase ani, preocupat de o maşinuţă de jucărie, de ai spune că sensul întregii vieţi se află ascuns sub caroseria de plastic…

Sunt două familii, Tabacu şi Pricop, oameni care până mai ieri au locuit în casa de pe strada Tecuci, la nr. 127 şi care acum au fost evacuaţi.

„Proprietara a revendicat casa, iar Primăria i-a dat-o în 2005. De atunci ne-a ţinut aici, fără chirie…Până pe 7, când ne-a evacuat… Noi ştiam că trebuie să plecăm, dar unde? Eu nu am un loc de muncă, soţia, nu, avem doar alocaţia fetiţei”, ne spune Marian Tabacu, de 23 de ani, tatăl unei fetiţe de un an şi jumătate.

Spune că a fost la Primărie, „mi-am depus dosar pentru casă, dar mi-au spus să aştept… cum să aştept cu fata în stradă?”. Soţia sa o saltă pe cea mică în braţe şi spune că „deja a răcit”. Şi este atât de cald pentru luna noiembrie!

„Am fost şi la Primărie, la doamna Palade, mi-a spus că poate lua fata cu soţia, la cămin, dar pe o anumită perioadă, că dânsa nu se ocupă de case”, ne mai spune Marian.

Mariana Pricop s-a mutat şi ea cu băieţelul de şase ani şi concubinul tot în stradă. „Noi am dormit aici, dar pe băiat l-am dus la un vecin…”, ne-a spus şi femeia, cu ochii în lacrimi.

Povestea nu este nouă şi nici singulară. Este o poveste despre o lege incompletă a proprietăţii despre responsabilitatea de a fi părinte şi despre protecţia socială, dar şi despre prejudecăţile faţă de o anumită etnie, despre lipsa spaţiilor de locuit, ale Primăriei, dar şi despre aversiunea faţă de un loc de muncă şi un program strict…

Între toate acestea însă, rămân, ca două constante, într-o ecuaţie fantasmagorică, cei doi copii: o fetiţă şi un băieţel al căror viitor va fi influenţat inclusiv de experienţa nopţilor dormite în cort, pe stradă, în faţa casei în care au trăit părinţii lor…

Citit 1591 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.