Astăzi, mama Ioana împlineşte suta de ani!

Astăzi, mama Ioana împlineşte suta de ani!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Are o familie cu nepoţi şi stră-strănepoţi

Astăzi, doamna Ioana Băcăleţ împlineşte o sută de ani! Puţini dintre trecătorii prin această lume ating această venerabilă vârstă. E vârstă de poveste sfântă, dar şi viaţa mamei Ioana este la fel.

„Este o doamnă deosebită care a fost nelipsită din Biserică de i-a fost bine, de i-a fost greu”, ne povestea domnul Constantin Ghioc, unul dintre cititorii noştri constanţi, care a ţinut ca aniversarea domnei Ioana să nu treacă neobservată.

Pe bună dreptate, un astfel de eveniment este o bucurie nu numai pentru familia mamei Ioana, astăzi la a treia generaţie de stră-strănepoţi, dar şi pentru noi, gălăţenii.

Câte familii de gălăţeni pot număra între membrii ei semeni cu vârste cuprinse între unul şi o sută de ani? În familia Mamei Ioana, putem face această numărătoare...

Orfană de ambii părinţi

Născută pe 16 noiembrie 1910, în comuna Câmpineanca, judeţul Vrancea, mama Ioana a înfruntat deceniile cu seninătate şi cu nădejde în Dumnezeu.  Şi nu s-ar spune că vremurile au fost tocmai indulgente cu dânsa.

Din colţul odăii sale, privindu-ne enigmatic şi cuminte, Mama Ioana ne povesteşte că s-a născut într-o familie cu  doisprezece fraţi. „Am rămas orfană de mamă la nouă ani şi la doisprezece ani l-am pierdut şi pe tata, dar n-am rămas orfană de Dumnezeu. Am crescut apoi în casa unui frate mai mare, care la rându-i a avut şapte copii, pe care i-am crescut eu...”.

La vremea ei, şi Mama Ioana s-a căsătorit, dar bucuriile au trecut ca o clipă, fiindcă în 1969 şi-a condus pe drumul fără întoarcere soţul de la care a rămas cu o singură fiică - Maria. Nu reuşea să treacă peste o pierdere, că venea alt necaz...

Şi-a înfiat nepoata

„După ce a pierdut-o (în 1969) şi pe mama mea, Maria,  mama Ioana s-a luptat foarte mult cu statul român ca să mă înfieze pe mine”, ne povestea doamna Fănela Boros, nepoată şi fiică deodată a Mamei Ioana.

„În anii din urmă, legea nu dădea voie ca bunica să înfieze nepoţi. A fost greu, dar mama Ioana a fost o femeie care s-a luptat cu viaţa şi s-a folosit întotdeauna de ultimul fir de speranţă până a reuşit să mă înfieze”.

Astăzi, mama Ioana trăieşte dintr-un venit modest, dar într-o mare familie. Are o gospodărie decentă, este vegetariană şi luxul a fugit de dânsa. Locuieşte sub acelaşi acoperiş cu nepoata înfiată Fănela Boros, la rându-i cu nepoţi.

Practic, mama Ioana - la cei o sută de ani pe care-i poartă - numără tradiţionalul rând de nepoţi şi două rânduri de strănepoţi!

„Au fost vremuri când am rămas doar cu o cămaşă pe mine, dar niciodată nu mi-am pierdut nădejdea în Dumnezeu, îşi aminteşte mama Ioana. La Dumnezeu mă plâng când îmi este greu, cu El mă bucur când am bucurii...”. 

O pensie mică, dar o casă plină de nepoţi

De lucrat, mama Ioana nu a lucrat, pentru că în toţi cei o sută de ani, profesia de bază a dânsei a fost cea de mamă...  Are o pensie de urmaş de 330 lei, o casă plină de nepoţi şi stră-strănepoţi. A rămas cu mulţi prieteni în Biserică, acolo unde L-a luat de prieten pe Dumnezeu.

Că nu e uşor să înfrunţi vremurile şi necazurile fără ajutorul Lui, să aduni bucurie cu bucurie şi să numeri anii şi poverile care vrei, nu vrei vin peste tine, dau năvală în viaţa pământeanului. „La bune şi la rele m-am legat de bunul Dumnezeu. El mi-a fost scăparea şi alinarea”,  ne mărturisea mama Ioana.

Duminică, doamna Ioana Băcăleţ a fost sărbătorită în Biserica „Sfinţilor Apostoli” din Galaţi, acolo unde îşi poartă rugăciunile de un veac.

„Pe Mama Ioana am perceput-o ca pe o bună creştină, ne spunea părintele paroh Nelu Gheorghiţă. Până în primăvara acestui an era nelipsită de la rugăciune, iar sinceritatea şi francheţea Dânsei sunt nu numai recunoscute, ci şi respectate de toţi creştinii”.

Pentru duminică, în premieră, comitetul parohial de la Sfinţii Apostoli a comandat „un tort cu trei cifre” şi rar omul are şansa să participe la aşa eveniment... 

Am lăsat-o pe mama Ioana alături de ai săi. Privea lung la cerul senin, încă nu e împăcată cu ideea că şi-a terminat treburile pe această lume... „Cine o să aibă grijă de voi?”, se adresează nepoatei Fănela. Încă mai poartă pe umeri grijile tuturor şi nu vrea să-şi uşureze povara.

La mulţi ani, pace şi zile cu lumină de la Dumnezeu”, îi dorim mamei Ioana astăzi, când împlineşte suta de ani.

Citit 1238 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.