Sprijin european pentru studenţii români

Sprijin european pentru studenţii români
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Studenţii români primesc sprijin european în încercarea de a-şi recâştiga drepturile în senatele universitare. Astfel, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) continuă să se opună oricărei intenţii de a se restrânge accesul studenţilor la decizie prin reducerea procentului de 25 la sută reprezentanţi ai studenţilor în toate forurile decizionale din universităţi.

În acest sens, Organizaţia Europeană a Studenţilor (ESU), federaţia europeană care reprezintă peste 11 milioane de studenţi, vine în sprijinul studenţilor români. În urma unei moţiuni adoptate în unanimitate de către organizaţiile membre (45 de federaţii naţionale), ESU prezintă poziţia studenţilor din Europa vizavi de această problemă gravă, care atacă principiile europene pe educaţie şi solicită tuturor actorilor găsirea unei soluţii.

„ESU se opune vehement oricărei reduceri a dreptului studenţilor de a participa în guvernanţă. Considerăm, prin urmare, că este important ca factorii de decizie să asigure o bună reprezentare a studenţilor, fără niciun fel de reducere a procentului deţinut anterior, în corpuri de luare a deciziilor, corpuri executive şi în structuri responsabile de alegere a conducerii instituţiilor, în toate nivelurile universităţii”, se arată într-un comunicat de presă al membrilor ESU.

„Le reamintim factorilor de decizie din România că studenţii sunt recunoscuţi ca un agent de maximă importanţă în progresul sistemelor de educaţie şi că este esenţial ca ei să fie văzuţi şi trataţi ca parteneri nu doar în declaraţii, ci şi în accesul la luarea deciziilor. Cerem, prin urmare, găsirea de căi pentru respectarea angajamentelor pe care România şi le-a asumat în faţa studenţilor săi şi a principiului reprezentării comunităţii academice, care a stat tot timpul la baza Învăţământului Superior din Europa”, se mai arată în document.

„Este inadmisibil, într-un stat european cu pretenţii, să nu se ţină cont de principii setate la nivel European şi recunoscute de către toţi miniştrii educaţiei. Este anormal ca, în 2010, studenţii încă să lupte pentru drepturi fundamentale în universităţi”.

„Reprezentăm 90 la sută din comunitatea academică şi suntem cei care se gândesc cu adevărat la interesele şi nevoile studenţilor din România. Este dreptul nostru să ne putem exprima opinia şi să putem influenţa deciziile care ne afectează în mod direct şi concret pe noi, studenţii”, a declarat Daniela Alexe, preşedinte ANOSR.

Citit 679 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.