Doi gălăţeni dintr-o sută au handicap

Doi gălăţeni dintr-o sută au handicap
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 11.642 de gălăţeni cu dizabilităţi * Cele mai multe cazuri înregistrate sunt de handicap fizic, iar cele mai puţine, de boli rare * Circa 3,7 la sută dintre gălăţenii cu handicap au loc de muncă *

Nu mai puţin de 11.642 de gălăţeni figurau, la finele lunii precedente, pe listele persoanelor cu handicap, ne informează un centralizator realizat de Asociaţia Persoanelor cu Handicap Sporting Club Galaţi. Statisticile au fost realizate de Direcţia de Asistenţă Socială pentru Persoane Adulte şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Mai exact, datele relevă faptul că 10.423 de gălăţeni adulţi sunt încadraţi în grad de handicap (grav, accentuat, mediu sau uşor). În plus, avem şi 1.219 minori din oraş şi judeţ care suferă de pe urma unor dizabilităţi şi au obţinut deja un grad de handicap.

Atât printre adulţi, cât şi printre minori, cel mai răspândit este handicapul accentuat: 5.285 de cazuri în rândul primilor şi 746 în rândul celor din urmă.

Potrivit statisticilor, sunt consideraţi gălăţeni cu handicap cei care au dizabilităţi de ordin fizic, somatic, auditiv, vizual, mintal, psihic, asociat, cei cu surdocecitate, dar şi cei care suferă de boli rare şi de HIV/SIDA.

Cele mai multe cazuri de dizabilitate sunt asociate handicapului fizic (3.452 la adulţi şi 342 la copii), iar cele mai puţine bolilor rare (două la adulţi şi niciunul la copii).

Am adăuga aici că bolile rare nu sunt tocmai uşor de diagnosticat şi deci, în lipsa unor dotări de înaltă performanţă, ar putea fi mai greu de depistat, în rândul gălăţenilor.

Câte persoane cu handicap lucrează?

Circa 3,7 la sută dintre gălăţenii cu handicap reuşiseră, până la începutul lunii precedente, să îşi găsească un loc de muncă. Cu alte cuvinte, doar 436 dintre cei 11.624 de gălăţeni cu handicap aveau job.

Printre ei se numărau şi 6 cu handicap psihic, 7 cu HIV/SIDA şi alţi 7 cu handicap mental. Semn că aproape oricine poate munci, dacă i se oferă ocazia potrivită.

Citit 604 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.