Biserica și medicina, împreună pentru sănătate la minte și la trup

Biserica și medicina, împreună pentru sănătate la minte și la trup
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Legătura dintre minte, trup şi suflet în boala psihiatrică" este tema unui proiect iniţiat şi implementat la Galaţi prin cooperarea dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos, Facultatea de Medicină şi Farmacie şi Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna", cu susţinerea mai multor cadre medicale din unităţile spitaliceşti gălăţene şi brăilene.

Acțiunea vine în urma îndelungatei cooperări între slujitorii Sfintelor Altare și cadrele medicale, pentru binele pacienţilor. În context, amintim că luni, 22 aprilie, o astfel de acțiune misionară s-a desfășurat la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" din Galaţi.

"Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu preoţi din slujirea socială a bisericii au adus şi de această dată alinare, încurajare şi rugăciuni pentru bolnavii internaţi în Spitalul de Psihiatrie din Galaţi, dar şi recunoştinţă şi mulţumiri cadrelor medicale pentru efortul şi dedicarea cu care îşi îndeplinesc misiunea (...) Ierarhul locului şi ceilalţi slujitori au mers la paturile de suferinţă ale bolnavilor internaţi în Secţia 2 Psihiatrie, pentru a-i binecuvânta, a-i unge cu untdelemn sfinţit şi a le oferi cărţi de rugăciune şi iconiţe", se precizează într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Proiectul "Legătura dintre minte, trup şi suflet în boala psihiatrică" este o continuare a activității dedicate îngrijirii bolnavilor. Acțiunea s-a desfăşurat în salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi a reunit profesori universitari, manageri de spitale, cadre medicale, oameni de cultură, preoţi, studenţi şi elevi gălăţeni.

"Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a transmis un cuvânt de binecuvântare şi a făcut o prezentare a principalelor aspecte din sfera psihologică şi socială întâlnite astăzi, care îşi pun amprenta asupra vieţii sociale umane.

În continuare, doi dintre profesorii universitari de la Iaşi, invitaţi speciali la eveniment, Nicu Gavriluţă şi Cristina Gavriluţă, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, au prezentat auditoriului repere semnificative care decurg din contribuţia fiecărui specialist participant la proiect, în care sunt implicate Biserica, Educaţia şi Sănătatea. În cadrul discursurilor susţinute, au fost reliefate modalităţile prin care trebuie păstrat echilibrul permanent dintre minte, trup şi suflet şi au fost semnalate o serie de aspecte ce pot aduce dezechilibre majore în viaţa omului şi îl pot îmbolnăvi, uneori, iremediabil.

Invitaţi să ia cuvântul, Ana Maria Ciubară şi Dorel Firescu, de la  Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, au enunţat observaţii pertinente, subliniind complementaritatea dintre medicină şi teologie şi necesitatea dezvoltării şi aprofundării de noi colaborări în care sunt angrenaţi, pentru sănătatea trupească şi sufletească, medicii şi preoţii", precizează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Citit 851 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2024 11:28

1 comentariu

  • postat de Carmen
    Joi, 25 Aprilie 2024 12:54
    86.124.202.***
    Sa inteleg ca la Galati se trateaza numai ortodocsi?
    0
    1

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro