Un apetit sexual normal este un indicator al stării bune de sănătate și al armoniei care stă la baza unei relații de cuplu. Realitatea este că, în funcție de vârstă și anumiți factori ce țin de fiecare persoană, normalitatea variază, iar modificările nu trebuie privite neapărat ca un semnal de alarmă.
Mulți adulți se întreabă deseori dacă libidoul lor se află în limite normale, judecând după frecvența actelor sexuale de care se bucură în mod regulat. Specialiștii spun că un apetit sexual normal este influențat de factori multipli, de la cei genetici, până la cei fiziologici și de mediu. Dacă în cazul bărbaților, libidoul tinde să fie constant în anii reproductivi (în cele mai multe cazuri), cel al femeilor se schimbă de-a lungul anilor.
Normalitatea la 20, 30 sau 50+
Sexologii susțin că apetitul sexual se modifică în permanență de la vârsta de 20 de ani până la 50 de ani, pe fondul influențelor hormonale, fiziologice și sociale. În prima parte a tinereții, când ciclul menstrual devine regulat, libidoul crește în preajma ovulației, datorită instinctului de reproducere.
Femeile care au ajuns la vârsta de 20 de ani și nu au o menstruație regulată pot avea o dorință sexuală mai puțin accentuată. De asemenea, problemele legate de lipsa de experiență, complexele privind propriul trup și lipsa de stabilitate în viața personală pot afecta în mod direct dorința sexuală la această vârstă. Într-o relație stabilă, frecvența actelor intime poate să fie de trei-patru partide de amor pe săptămână.
În jurul vârstei de 30 de ani, apetitul sexual crește, întrucât organismul își atinge maturitatea, autocunoașterea este superioară, iar relația de cuplu este mai stabilă, în general. Studiile arată că femeile căsătorite percep statutul marital ca pe un afrodiziac în sine. În această perioadă a vieții, factorii care influențează major libidoul țin de stresul creșterii copiilor și gestionarea vieții profesionale.
Potrivit statisticilor medicale, persoanele ajunse la vârsta de 30 de ani au un apetit sexual normal dacă simt nevoia unui contact intim mai des de o dată pe săptămână. Majoritatea cuplurilor căsătorite fac dragoste de 1 - 3 ori pe săptămână, înainte de apariția copiilor. Frecvența actelor sexuale poate să scadă considerabil odată ce alți factori afectează intimitatea cuplului, fără să anunțe probleme de natură sexuală câtă vreme cei doi parteneri sunt mulțumiți cu calitatea și cantitatea sexului.
La 40 de ani, nivelul hormonilor sexuali începe să scadă, însă acest fenomen fiziologic nu influențează major apetitul sexual. Factorii de stres legați de copii, instabilitatea financiară sau personală încep să dispară. La această vârstă, adulții încep să fie interesați mai degrabă de calitatea sexului, decât de frecvența acestuia. Așadar, chiar dacă actele intime se rezumă la trei-patru pe lună, ele trebuie să fie pe deplin satisfăcătoare (și sunt, în cele mai multe cazuri).
Începând cu vârsta de 50 de ani, dorința sexuală descrește în mod natural, în principal pe fond hormonal. Libidoul este influențat de factori psihologici, iar satisfacția actului sexual depinde în mare măsură de stimularea mentală, dar și de câteva ajutoare suplimentare (lubrifiantul poate deveni necesar, de pildă, pentru evitarea efectelor neplăcute ale uscăciunii vaginale).
Pierderea apetitului sexual
Întrucât este influențat de numeroși factori, apetitul sexual poate deveni o problemă la orice vârstă. Pierderea libidoului este asociată deseori cu îmbătrânirea organismului și transformările hormonale specifice, însă cauzele acestei probleme frecvente pot fi mult mai numeroase.
Cauze fiziologice:
- anemia;
- consumul exagerat de alcool;
- abuzul de droguri;
- boli cronice (diabetul în special);
- lăuzia/primul an de creștere a bebelușului;
- medicamentele;
- hiperprolactinemia (boală rară în care glanda pituitară este hiperactivă);
- tulburări hormonale diverse;
Cauze psihologice:
- depresia;
- stresul;
- surmenajul;
- traumele din copilărie;
- abuzurile sexuale din trecut;
- problemele în viața de cuplu;
- dificultățile locative și conflictele care reies din acestea (locuitul cu părinții etc.);
Creșterea apetitului sexual
Pierderea libidoului nu este o problemă care să fie luată ca atare și acceptată. O viață sexuală împlinită este foarte importantă pentru bunăstarea fizică și psihică, de aceea specialiștii recomandă aplicarea mai multor metode care ajută la creșterea apetitului sexual, indiferent de vârstă.
- Folosirea lubrifiantului. Insatisfacția sexuală și ostilitatea față de actul sexual provin deseori din disconfortul resimțit din pricina uscăciunii vaginale. Din acest motiv, lubrifiantul poate fi deseori soluția unui contact intim plăcut.
- Mișcarea. Activitatea fizică regulată stimulează producția de endorfine, numite și hormonii fericirii. Aceste substanțe secretate de creier nu doar că ajută la instalarea dispoziției potrivite pentru a face dragoste, ci cresc și nivelul încrederii în sine. Exercițiile Kegel (de întărire a mușchilor pelvieni prin contractarea și relaxarea musculaturii vaginale) ajută la intensificarea plăcerii sexuale și la creșterea libidoului.
- Comunicarea. Stimularea mentală este foarte importantă pentru o viață sexuală împlinită, în care apetitul sexual nu este niciodată o problemă. Comunicarea deschisă cu partenerul ajută la cunoașterea nevoilor reciproce și la excitația suplimentară la nivel psihologic.
- Afrodiziacele. Chiar dacă nu s-a dovedit științific eficiența lor, afrodiziacele pot fi stimulente sexuale utile. Vinul roșu, stridiile, ciocolata neagră, vanilia, scorțisoara, țelina, caviarul, ghimbirul, șofranul, migdalele, ardeiul iute, căpșunile, usturoiul, mierea sau rozmarinul sunt alimente asociate cu îmbunătățirea dorinței sexuale.
- Tratamentul medicamentos. Ultimele cercetări spun că medicamentele create pentru creșterea apetitului sexual ar putea fi eficiente în majoritatea cazurilor, în special cele care au la bază suplimentarea nivelului de testosteron în organism.
(articol realizat din surse online)