Ansamblul "Umbrăvioara", poveste de dragoste în paşi de dans

Ansamblul "Umbrăvioara", poveste de dragoste în paşi de dans
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ecaterina Cristea este omul care a creat grupul de dansuri "Umbrăvioara" din Târgu Bujor

Este referent la Casa de Cultură "Mihai Eminescu" din oraş și a coordonat activitatea bibliotecii. În această calitate, a devenit preocupată de cultura locală, dans și folclor. La un moment dat s-a hotărât să împărtășească această pasiune cu copiii care călcau pragul instituției. Astfel, în 2014 a început să lanseze anunțuri pe internet prin care-i invita pe copii să-și cultive dragostea pentru muzica populară și folclor.

Spre surpriza ei, s-au înscris mai mulți copii între 8 și 12 ani, fapt care a responsabilizat-o, astfel încât a decis ea însăși să se perfecționeze.

Primii pași de dans la Tg. Bujor

"Nu studiasem, am făcut cursuri cu Ioan Horujenco, coregraful ansamblului «Doina Covurluiului» din Galați, care și acum îmi urmărește activitatea și mă consiliază. Ulterior, am căutat și alte dansuri decât cele învățate acolo, dar și acum țin cont de ce-mi spune domnul Horujenco. Am organizat şi o șezătoare, cu patru bătrâne, pentru a face cunoscute tradițiile. Ușor-ușor, activitatea a început să prindă și la adulți. Am avut în grup opt persoane adulte, ajunsesem 28 în total, cu vârste de la 8 la 62 de ani. Timp de un an, am onorat toate invitațiile la sărbătorile comunelor în această formulă mixtă, copii - adulţi. Așa s-a născut grupul folcloric «Umbrăvioara», un regionalism care desemnează lăcrămioara", ne-a spus Ecaterina Cristea.

Creatoarea "Umbrăvioarei" s-a axat pe dansuri populare specifice Moldovei de Sud, dar reînvie și colinde, perpetuează obiceiuri, precum capra, jocul ursului, unde măștile sunt confecționate de copii, din hârtie gofrată. Membrii grupului folosesc texte vechi de colinde, găsite în bibliotecă.

Sub emblema "Umbrăvioarei", tineri şi vârstnici au dansat împreună din 2014. Acum, ce-i drept, adulții s-au retras. Dar oriunde s-au deplasat, Ecaterina Cristea a insistat ca ansamblul să fie acceptat ca atare, i-a plăcut prea mult ideea ca pe aceeași scenă să urce generații diferite. La început, coordonatoarea dansa cu fiul şi copiii pe scenă. Acum doi ani, s-a retras însă în spatele cortinei.

De-a lungul timpului, ansamblul nu a avut extrem de mult suport material, dar copiii s-au autogospodărit. "Am primit ajutor de la autoritățile locale, ni s-au achiziționat costume, pantofi, ni s-a oferit transport sau masă, când era nevoie. Copiii contribuie cu bani din propria pușculiță când mergem la festivaluri. Am câştigat diplome, trofee şi am avut surpriza să fim invitaţi la evenimente la care  am fost plătiţi, cu sume modice, în jur de 200 de lei, sau ni s-a asigurat masa. Banii i-am pus la pușculița grupului, pentru a face ieșiri la iarbă verde sau petreceri. Când nu am avut acţiuni, banii s-au împărțit", ne-a mai povestit Ecaterina Cristea.

Grupul reuneşte acum 45 de copii

Ansamblul "Umbrăvioara" nu duce lipsă de activitate nici acum. Ecaterina Cristea instruiește grupa mică și grupa de avansați, în total 45 de copii. Dintre cei cu care a început, acum unii sunt la rândul lor părinți.

"Facem de toate, am avut concursuri, activități dedicate Zilei copilului. Dintre cei ce dansează, câțiva fac ore de canto cu Sergiu Irimia, profesor din Republica Moldova care-i pregătește voluntar pe copii. Am fost la Băleni, Berești, Roșcani. În aprilie, am participat, la Râmnicu Sărat, la un concurs național, unde Ansamblul «Umbrăvioara» a ocupat locul al treilea, juriul fiind prezidat de maestrul coregraf Marin Barbu, renumitul Nea Mărin. Colaborăm şi cu Dorina Grecu, președinte al Asociației «Flori de dor» din Galați, care organizează diverse evenimente şi ne-a solicitat de foarte multe ori la festivaluri, ca invitați speciali", a continuat coordonatoarea grupului.

"Vreau să înfiinţez un ansamblu de adulți. Acum, cei mici au 8-12 ani, iar cei mari 13-18 ani. De la avansați, am doi cu o vechime de opt ani în grup. Unul dintre ei este fiul meu, Raul Bogdan Cristea, care are 18 ani, cochetează cu orga și se gândește la o carieră artistică", ne-a destăinuit cu mândrie Ecaterina Cristea.

O privire dinăuntru asupra "Umbrăvioarei"

"De trei ani fac parte din grup. A fost o relaxare, un timp plăcut petrecut într-un colectiv deosebit, pentru că mi-a plăcut folclorul de mică. Mi-am exprimat sentimentele prin portul popular, prin dans. E drept, colegii de la școală nu au o deosebită admirație pentru ceea ce fac, dar pentru mine e o mândrie să dansez. Am avut ocazia s-o întâlnesc pe doamna Cati, care ne-a strâns împreună, ne-am adunat un grup de prieteni şi mergem zilnic la repetiții. Părinții mă susțin în tot ce fac", ne-a declarat Alina Diaconu, în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a IX-a la Liceul "Eremia Grigorescu" din Târgu Bujor.

În decembrie, "Umbrăvioara" a participat şi la Festivalul "Tudor Pamfile" de la Galați. Ansamblul este invitat la multe sărbători locale, cu ocazia zilelor comunelor. "Merg pe acest proiect în continuare", ne-a declarat Ecaterina Cristea, "pentru mine dansul este o terapie".

Citit 1609 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Iunie 2024 03:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.