Şase copii ai unei familii din Smârdan trăiesc ca în evul mediu

Şase copii ai unei familii din Smârdan trăiesc ca în evul mediu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, o misiune de caritate a Alianţei Europensionarilor din România ne-a dus în casele câtorva familii din comuna Smârdan, familii dintre cele mai necăjite. Între cei care au primit un mic ajutor sunt invalizi, pensionari sau familii cu mulţi copii şi cu nevoi nebănuite. Una dintre ele este cea a doamnei Ionela Răileanu (în vârstă de 31 de ani), o tânără mamă cu şase copii: patru băieţi - de vârste cuprinse între 6 şi 11 ani - şi două gemene de doar două luni. O familie în care doar bărbatul lucrează din când în când cu ziua. În rest, o casă plină de nevoi.

Desculţi şi plini de nevoi

În afară de alocaţia celor mici, cei şase minori din familia Răileanu cu greu apucă o felie de pâine şi, de multe ori, acest fapt se întâmplă o dată pe zi, în jurul prânzului. În timp ce domnii de la Alianţa Europensionarilor au adus cele câteva pachete cu alimente şi îmbrăcăminte, cei mici şi-au făcut apariţia în curte, unul câte unul... Toţi sunt desculţi, sărăcăcios îmbrăcaţi şi zgribuliţi de frig. Adeseori sunt  flămânzi.  „Nu am mâncat nimic până la această oră. Aşteptăm să ne facă mama mâncarea”, ne-a spus Cristi, în vârstă de zece ani. „Am cumpărat nişte cartofi şi o să le fac ceva pentru prânz şi atunci o să-i pun la masă. Astăzi, nu am avut ce să le pun pe masă. Până în luna februarie am luat ajutor social, dar de atunci nu am mai avut decât sprijinul soţului şi alocaţia copiilor”, ne-a spus Ionela Răileanu, mama celor şase minori.

Alocaţia pentru plata luminii

Din vorbă în vorbă, am reţinut de la Ionela Răileanu că, lună de lună,  alocaţia copiilor are o destinaţie fixă: plata luminii. „Altceva nu mai reuşim să facem, iar pentru celelalte ne limităm în funcţie de cât câştigă soţul”, adaugă tânăra femeie.

E inutil să spunem ce nevoi are familia Răileanu, de vreme ce casa stă gata-gata să cadă pe ei, iar sărăcia i-a sufocat. Frigul se simte din ce în ce mai mult, iar cei mici încă umblă în papuci de gumă... De aceea, în lipsa unor soluţii pe moment, ne-am gândit să facem un efort şi să le dăm o mână de ajutor. Pentru a sprijini această familie, facem o invitaţie la solidaritate creştină cu copiii din această familie. Au nevoie în primul rând de ghete de iarnă, care în funcţie de vârstă pot avea numerele 37, pentru Alexandru (11 ani);  36 pentru Cristi  (10 ani); 31 pentru Viorel (7 ani) şi 30 pentru Marian (6 ani). Credem că nu le prisosec nici hainele groase... Desigur, cine are posibilităţi poate să le ofere orice sprijin, fiindcă sărăcia este mare.

Foto: Bogdan Codrescu

 

 

Citit 2853 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2011 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.