Tatuajul, o decizie riscantă şi definitivă

Tatuajul, o decizie riscantă şi definitivă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tot mai multe persoane au câte cel puţin un tatuaj, semn că a devenit un accesoriu la modă. Pentru unii este un moft, pentru alţii o formă de exprimare sau de ieşire din anonimat. Dar ştiu iubitorii de tatuaje la ce riscuri se expun?

„Tatuajul este o procedură minuţioasă, care necesită foarte multe precauţii, în special din partea celui care îl realizează. Oricine alege să facă acest pas trebuie să ştie că este un proces ireversibil, de aceea trebuie să se gândească foarte bine înainte”, ne-a spus Elena Andrei, medic dermatolog. „Înainte de a lua această hotărâre, persoana interesată de un tatuaj nu trebuie să fie suferindă de boli cronice, şi să nu consume droguri sau alcool” a explicat dermatologul.

„Tratamentul de înlăturare a tatuajului este foarte costisitor, de lungă durată şi nu face minuni. Metodele prin care poate fi înlăturat un tatuaj sunt grefa de piele, sutura primară, dermoabraziunea sau exereza în bloc de piele. O tehnică mai nouă, care dă rezultate este cea realizată cu laserul. Şi în cazul aceste medode sunt riscuri. De fapt, acesta arde pielea şi distruge pigmentul, iar cerneala respectivă intră în sânge. Există posibilitatea să apară complicaţii în urma intervenţiei cu laserul: şocuri anafilactice, sufocarea, scăderea pulsului. Nu orice culori pot fi îndepărtate cu uşurinţă: alb, gri şi negru nu ridică probleme pe când roşu sau verde, da. Dacă tatuajul a fost făcut la un salon, este mai uşor de îndepărtat pentru că acesta dispune de aparate verificate, care pătrund în derm la o distanţă constantă, faţă de cele realizate de amatori, care nu au aparate atât de precise”, a explicat Elena Andrei.

Costea Porumb Constantin, proprietarul şi artistul salonului de tatuaj „Costea Tatoo”, ne-a spus că nu e de acord cu ştergerea unui tatuaj: „Este un pas definitiv. Cel care vrea un tatuaj trebuie să se gândească bine, pentru că ăsta e farmecul lui: rămâne toată viaţa”. Semnele unei infecţii Medicul dermatolog ne-a spus că primele semne ale unei infecţii sunt: roşeaţa, tumefacţia (umflarea zonei respective), secreţii sangvine, iar apoi purulente sau cruste. „La salon nu se lucrează decât cu ace sterile, care se aruncă după folosire. Dacă apare o complicaţie, este din cauza clientului, care nu a avut grijă de tatuaj”, a explicat Porumb Constantin.

Tatuajul, un moft?

Costea Porumb Constantin consideră că „e o artă, iar arta nu e un moft. Este o metodă de a-ţi înfrumuseţa corpul, mai ales dacă e făcut cum trebuie. Dacă nu e un model frumos, rămâi cu istoria pe piele care îţi strică aspectul”. „Nu judec pe nimeni. Tatuajele nu se fac de ieri. Multe popoare fac asta de sute de ani. Este alegerea fiecăruia, dar trebuie să se gândească foarte bine, pentru că e o decizie permanentă. Dacă tatuajul este făcut în condiţii de igienă şi este îngrijit, nu vor exista complicaţii care să pună sănătatea în pericol”, ne-a spus medicul dermatolog.

Citit 1901 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2011 21:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.