Aplicația Reverse PET simplifică procesul de colectare a deșeurilor plastice

Aplicația Reverse PET simplifică procesul de colectare a deșeurilor plastice
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Românii vor avea parte de o schimbare majoră în modul în care își reciclează ambalajele, odată cu lansarea aplicației Reverse PET, dezvoltată de compania ieșeană Cyber Micro Services. Această aplicație revoluționară permite cetățenilor să solicite ridicarea direct de la domiciliu a ambalajelor din Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), eliminând necesitatea deplasărilor la punctele de colectare și a statului la cozi. Respectiva aplicație se poate folosi în momentul de față doar în Iași.

Pentru a utiliza aplicația, utilizatorii trebuie să își creeze un cont și să introducă detalii despre numărul de sticle și adresa de ridicare. Colectorii se vor ocupa apoi de preluarea ambalajelor direct de la domiciliu, contribuind la simplificarea procesului de reciclare. Fiecare consumator care reciclează primește o recompensă de 20 de bani pentru fiecare ambalaj returnat, în timp ce colectorii primesc 0,25 lei pe unitate. Diferența de 0,05 lei merge către întreținerea și dezvoltarea aplicației, garantând funcționarea și extinderea acesteia în viitor.

Aplicația Reverse PET vine ca o soluție pentru a încuraja reciclarea în România, oferind cetățenilor un proces simplificat și convenabil. Scopul este de a îmbunătăți rata de reciclare, eliminând barierele logistice și reducând cozile lungi de la centrele de colectare. Începând cu anul 2025, se preconizează o majorare a garanției pentru ambalajele reciclate la 1 leu, în vederea stimulării reciclarii în cazul în care procentul actual scade. Totodată, autoritățile vor extinde rețeaua de puncte de reciclare pentru a facilita un proces mai rapid și mai eficient.

De asemenea, o altă măsură importantă care va intra în vigoare la începutul anului 2025 vizează colectarea separată a materialelor textile. Primăriile vor fi obligate să implementeze un sistem de colectare pentru îmbrăcăminte, lenjerie de pat și covoare, însă reciclarea acestora implică pași suplimentari. Raul Pop, director de Programe ECOTECA, subliniază că reciclarea materialelor textile necesită o infrastructură specifică și prezența reciclatorilor specializați.

Citit 2030 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2024 19:34

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro