Maşini lăsate pe stradă şi stopuri care creează haos in trafic (Galerie Foto)
Foto: Foto: Sorin Pană

Maşini lăsate pe stradă şi stopuri care creează haos in trafic (Galerie Foto)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ambuteiaj continuu

Una dintre cele mai aglomerate zone din Galaţi se află în cartierele Micro 20 şi Micro 21, pe lângă Kaufland şi Billa. Numărul mare de maşini parcate pe spaţiile verzi, pe trotuare sau direct pe stradă precum şi indicatoarele care încarcă inutil intersecţiile fac traficul de aici să pară un continuu ambuteiaj.

Bazar sau intersecţie?

Rondoul de la „Om bogat, om sărac” pare să îndeplinească două sarcini. Pe lângă traficul propriu-zis, o parte a primei benzi din intersecţia cu sens giratoriu este ocupată de maşini expuse cu scopul de a fi vândute. Cel puţin asta ne lasă să înţelegem hârtiile afişate în geamuri cu anul de fabricaţie, preţ şi toată gama de detalii tehnice ale bolidului. O scurtă privire asupra numerelor de înmatriculare ne face să elucidăm misterul. Este vorba despre maşini aduse din vestul Europei, pe care proprietarii speră să le vândă direct în mijlocul intersecţiei. Ce mai contează că vizibilitatea în intersecţie este redusă, indiferent de sensul din care circuli.

Lucrurile devin şi mai serioase dacă renunţăm la detalii şi aruncăm o privire de ansamblu întregului sens giratoriu. Astfel, oriunde ne-am uita, vedem maşini parcate, indiferent dacă este vorba de stradă, de refugiu sau de spaţiile verzi.

Două stopuri, o singură intersecţie

De multe ori ne plângem de lipsa sau de amplasarea neinspirată a indicatoarelor rutiere. Fie că vorbim despre stopuri folosite pe post de vase de gătit sau de cedări de trecere care ruginesc la umbra tufişurilor în floare, crescute din belşug în unele intersecţii, problema e veche şi destul de des dezbătută. Ce ne facem însă când autorităţile hotărăsc să „blindeze” cu indicatoare o intersecţie, fapt ce creează nedumerire şi confuzie în rândul participanţilor la trafic.

Grăitoare în acest sens este intersecţia aflată în Micro 21, între strada Victor Vâlcovici şi străduţa care duce spre Poşta de pe Bulevardul Oţelarilor. Atât dinspre venirea de la Turnul Televiziunii, cât şi dinspre Oţelarilor a fost montat câte un stop, obligându-i pe şoferii care vin din aceste direcţii să oprească în intersecţie. Astfel, aici putem întâlni destul de des situaţia comică în care două maşini staţionează la fiecare dintre stopuri, în timp ce şoferii se chinuiesc să-şi dea seama care dintre ei are prioritate. Teoretic, în aceste situaţii se aplică regula priorităţii de dreapta, însă cel care vine dinspre Poştă trebuie să deducă cumva faptul că şi cel care vine din stânga are stop. Problema la această intersecţie nu e că s-au montat două stopuri, ci că nu a fost semnalizată nicăieri noua prioritate: dinspre Kaufland spre Poştă, prioritate care trebuie însă ghicită de către şoferi.

Citit 3348 ori Ultima modificare Marți, 25 Octombrie 2011 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.