Ziua Armatei, desfăşurată cu mari bâlbâieli organizatorice (VIDEO)
Foto: Foto: Sorin Pană

Ziua Armatei, desfăşurată cu mari bâlbâieli organizatorice (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Monumentul eroilor din Cimitirul Eternitatea a fost marţi locul în care autorităţile locale au marcat, aşa cum s-au priceput, Ziua Armatei. După intonarea Imnului de Stat al României, s-a oficiat o slujbă de pomenire, în memoria eroilor căzuţi la datorie, inclusiv a celor doi militari gălăţeni căzuţi în Afganistan: Claudiu Marius Covrig şi Ionuţ Cosmin Sandu.

Atmosfera de la locul manifestărilor ar fi rămas solemnă, dacă la depunerea coroanelor nu s-ar fi produs ceva încurcături, ajungându-se astfel ca prefectul Paul Florea să depună, în numele Prefecturii, coroana pe care scria „Consiliul Judeţean” Galaţi! Ulterior acestui moment a apărut altul, la fel de ilar: anunţul „va depune coroana CJ Galaţi”, a fost urmat un moment de tăcere, după care s-a auzit enunţul-rectificare „urmează să depună coroana Primăria municipiului Galaţi”. Din acest motiv, preşedintele CJ Eugen Chebac a condus la monumentul eroilor doar coroana depusă din partea PSD…

Din păcate, acesta nu a fost unicul moment de derută generală în privinţa depunerii coroanelor, spre exasperarea verbală a unuia dintre reprezentanţii Armantei, care s-a văzut pe post de … căutător de coroane pentru diversele delegaţii prezente!

„Am uitat că suntem români!”

Remarcabilă a fost şi absenţa notabilă a primarului şi viceprimarilor municipiului Galaţi, din partea primăriei depunând coroana consilierii locali Nicolae Rainea, Ilie Zamfir şi Stelian Lupu, precum şi doi membri PSD – Dumitru Ispir şi Vasile Melinte. Absenţa celorlalţi cinci consilieri locali PSD (inclusiv a viceprimarului Nicuşor Ciumacenco) a fost sesizată de cei prezenţi, la fel cum a fost remarcată şi prezenţa mai multor tineri care au însoţit grupurile PNL şi PSD.  De altfel, absenţa reprezentanţilor primăriei a fost sesizată şi de către preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, colonel în rezervă Ghiţă Crăciun, 88 de ani: „Ziua Armatei este un simbol pentru noi, cei care am rămas în viaţă. Fraţii noştri au căzut pentru patrie, au luptat pentru întregirea neamului românesc. Noi căutăm să îi omagiem şi să le spunem copiilor, să nu uite ce am făcut. Am trecut pe două fronturi, am fost rănit, dar sunt mândru că-s cetăţean al României. Din păcate, am văzut că multe coroane au fost duse de altcineva… Indiferent cine e, prefect, primar, e o zi de onoare şi trebuia să fie prezenţi toţi. De ce e participarea aşa de redusă? Am uitat că suntem români….”, a declarat colonelul octogenar, în timp ce în spatele său unul din steagurile României căzuse de pe catarg – o coincidenţă nefericită menită parcă a sublinia lipsa de organizare.

„Acţiunea de astăzi a fost organizată de Prefectură în colaborare cu Garnizoana. Exceptând momentul în care s-au încurcat coroanele de flori, important este că am fost aici şi ne-am cinstit eroii patriei!”, ne-a declarat Carmen Sarchizian, consilier al prefectului.       

Faptul că cei prezenţi – în afară de militari - la manifestările de ieri s-au aflat acolo din obligaţie şi nu dintr-o dorinţă personală de a onora, măcar o dată în an, una din marile puteri ale unui stat a fost demonstrat şi de imaginea de pe finalul ceremoniei, când la monumentul Eroilor nu mai rămăseseră în bătaia vântului tăios decât veteranii de război, obişnuiţi cu greul… Au îngheţat stoic, până la finalul ceremoniei şi elevii, cu învăţătoarele Iuliana Vasilescu şi Cristina Popa, de la Şcoala „Ion Creangă” din localitatea I.C.Brătianu. În virtutea parteneriatului pe care şcoala îl are cu Asociaţia Veteranilor de Război, tulcenii au venit la Galaţi, pentru a fi alături de veteranul comunei, Chiriţă Sava.          

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei”, la care au asistat doar prefectul, preşedintele CJ, şeful Poliţiei Locale, adjunctul Poliţiei de Frontieră şi reprezentanţii armatei. Defilarea militarilor a fost aplaudată şi de câteva creştine, venite în cimitir, să-şi îngrijească mormintele.

Media

Video: Sorin Pană
Citit 1612 ori Ultima modificare Marți, 25 Octombrie 2011 14:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.