Comisia Europeană anchetează în mod oficial rețeaua TikTok

Comisia Europeană anchetează în mod oficial rețeaua TikTok
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Comisia Europeană (CE) a demarat o investigație împotriva TikTok legată de alegerile prezidențiale care au avut loc în România.

În acest context, europarlamentarul gălățean Dan Nica a solicitat aplicarea fermă a Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), mergând până la aplicarea unei amenzi de 6 la sută din cifra de afaceri globală a TikTok.

Executivul european a inițiat marți, 17 decembrie, în mod oficial, procedurile împotriva TikTok, sub aspectul încălcării obligațiilor rețelelor sociale de a evalua și a atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul recentelor alegeri prezidențiale din România, din 24 noiembrie.

"Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere", a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Demersurile CE se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legate de următoarele domenii: sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automatizată a serviciului; politicile TikTok privind reclamele politice și conținutul politic plătit.

Reacții în Parlamentul European

Anunțul oficial privind deschiderea investigații privind dezinformare pe TikTok a fost urmat de o dezbatere a subiectului în Parlamentul European, la care a participat și vicepreşedinta Comisiei Europene, Henna Virkkunen, cu atribuții directe pe Suveranitate Tehnologică, Securitate şi Democraţie. Ea a precizat că în România au fost detectate semnele unei influențări coordonate a alegerilor şi ulterior a fost activat sistemul european de răspuns rapid la probleme digitale.

Pe de altă parte, europarlamentarii au solicitat introducerea unor instrumente legislative, dar și de informare a cetățenilor, mai eficiente, în condițiile în care rețele precum TikTok devin un instrument de manipulare și subminare a democrațiilor din țările europene.

Europarlamentarul Dan Nica a subliniat amploarea pe care a luat-o acest fenomen, plecând chiar de la datele recunoscute public de TikTok în legătură cu primul tur al alegerilor prezidențiale din România. "115.000 de conturi false, alte 45 de milioane de conturi care nu s-au mai putut realiza, 7 milioane de aprecieri false, peste 11 milioane de urmăritori falși, peste 1.500 de conturi care imitau candidați la președinția României! Acestea sunt date oficiale, oferite de TikTok, care ne arată adevărata implicare a rețelelor străine în alegerile din România. Toate aceste lucruri duc la apariția unor fenomene extrem de periculoase. Doamnă vicepreședinte executiv, veți lua măsuri care să prevină această pervertire a mecanismului democratic și manipularea grosolană a alegerilor în cazul României, dar și a celorlalte țări ale Uniunii Europene? Aveți curaj să aplicați ferm, cum zice Actul pentru servicii digitale, amenda de 6 la sută din cifra de afaceri globală a TikTok pentru modul în care au avut loc manipulări ale acestor alegeri democratice?", a subliniat Dan Nica. Acesta a avertizat că, în lipsa unei reacții eficiente a Uniunii Europene, scenariul "candidaților TikTok" s-ar putea repeta chiar în 2025, în condițiile în care Germania, Croația, Polonia și din nou România vor organiza alegeri.

Ce urmează

Decizia Comisiei Europene de deschidere a unei investigații privind TikTok ia în considerare informațiile primite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informații de către autoritățile române, precum și rapoartele terților. Investigația urmează, de asemenea, analiza rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 și 2024, răspunsurile la solicitările de informații ale Comisiei și documentele interne furnizate de TikTok.

Comisia va continua să colecteze probe, prin trimiterea de cereri suplimentare de informații, prin desfășurarea de acțiuni de monitorizare, interviuri, inspecții și prin solicitarea accesului la algoritmi. Astfel de solicitări de informații pot impune TikTok să furnizeze date și documente pe care a fost obligată să le păstreze pe baza ordinului de păstrare impus de Comisie la 5 decembrie.

Inițierea procedurilor oficiale împuternicește Comisia să ia măsuri suplimentare de asigurare a respectării legislației, cum ar fi măsuri provizorii și decizii de neconformitate. De asemenea, Comisia este împuternicită să accepte orice angajament asumat de TikTok de a remedia aspectele care fac obiectul procedurii.

Citit 1508 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2024 15:52

1 comentariu

  • postat de Gânditorul de la Hamal Gia
    Vineri, 20 Decembrie 2024 08:33
    95.77.107.***
    De ce numai acum?În urmă cu 10 ani, nimic?Doar singur a recunoscut, avantajatul, după„succes”!Se va putea face ceva pentru reducerea manipulării prin astfel de medii?Sau sunt utile și„legale”când treb
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.