Ajutoare de urgenţă pentru săraci - Primăria le plăteşte întreţinerea

Ajutoare de urgenţă pentru săraci - Primăria le plăteşte întreţinerea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Suferinzi de boli cronice sau incurabile, având copii cu handicap grav, devastaţi de moartea celor dragi pe care i-au îngrijit, săraci, trăind de azi pe mâine, numeroşi gălăţeni au cerut sprijinul Primăriei pentru că nu au bani pentru achitarea întreţinerii şi au acumulat datorii mari. Comisia stabilită de primar a analizat până în prezent un număr de 26 solicitări, aprobând opt dintre ele. Consiliul Local a decis să acorde în aceste opt cazuri ajutoare de urgenţă în vederea achitării totale sau parţiale a datoriilor la plata întreţinerii, în sumă totală de 40.937 de lei. La stabilirea beneficiarilor au avut prioritate persoanele vârstnice, familiile monoparentale, persoanele cu probleme grave de sănătate care au rămas cu datorii ca urmare a unor diverse situaţii de criză cu care s-au confruntat – boli incurabile care au necesitat tratamente costisitoare, decesul unuia din întreţinătorii familiei, perioade lungi în care întreţinătorii familiei nu s-au putut încadra în câmpul muncii. Într-un singur caz municipalitatea a acordat suma integrală datorată la întreţinere. În rest, au fost repartizate sume care reprezintă echivalentul debitului fără penalităţi sau jumătate din acest debit.

Poveşti dureroase

Cea mai mare sumă a fost acordată familiei Mihaelei Ciobotaru - 15.620 de lei, reprezentând debit, fără penalităţi, suma datorată la întreţinere ridicându-se la 33.121 de lei. Gălăţeanca are 38 de ani, este divorţată din 2007, diagnosticată cu hepatită „B” şi este asistent personal pentru fiica sa, Alina–Nicoleta, care are 17 ani, şi este diagnosticată cu handicap grav, hepatită cronică cu VHB + VHD, hepatocitoliză şi obezitate. Fără pensie alimentară, veniturile celor două se ridică la 612 lei pe lună din care mare parte se duc pe medicamente, internări în spital şi alimente.

Într-un singur caz din cele opt a fost acordată suma integrală datorată la întreţinere – 5.406 lei. Beneficiar este Constantin Ciupitu, în vârstă de 55 ani, necăsătorit, pensionat medical, care suferă de sechele poliomelită, monopareză flască şi hipotrofie brahială dreapta – operată şi trăieşte din 553 lei pe lună pensie de boală.

Singurul care nu e „vinovat” de debitul de 9.349 de lei acumulat la întreţinere este Viorel Constantin, în vârstă de 24 de ani, văduv şi tatăl unui băiat de 5 ani. Bărbatul a fost asistent personal pentru soţia sa, persoană cu handicap gradul I, până la data decesului, august 2010. Gălăţeanul a preluat apartamentul în data de 27 septembrie 2011 cu datorii foarte mari la plata întreţinerii, făcute de fostul chiriaş, care nu realizează venituri şi nu poate achita datoriile. Deşi a semnat un angajament de plată pe trei ani cu Asociaţia de Locatari nu dispune de venituri suficiente pentru acoperirea ratei de 264 de lei/lună. Tatăl şi fiul trăiesc din 225 de lei pe lună! Viorel Constantin se află în căutarea unui loc de muncă şi are promisiuni de angajare. Dar până atunci municipalitatea i-a acordat 3.046 de lei pentru plata debitului fără penalităţi la întreţinere.

Citit 2607 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2011 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.