AJPS Galaţi - Parcul natural de „distracţii” cu interese publice (VIDEO)

AJPS Galaţi - Parcul natural de „distracţii” cu interese publice (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tensiunile din interiorul Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi (AJPS) Galaţi, asociaţie care administrează Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, se înteţesc. În acest sfârşit de săptămână au fost organizate două şedinţe de Adunare Generală pentru alegerea echipei de conducere a asociaţiei.  Rezultatele acestor alegeri au confinţit un fapt halucinant: Ion Ştefan, alături de soţie şi cele două fiice ale sale au câştigat conducerea asociaţiei care administrează Parcul Natural Lunca Prutului. Contestarii lui Ştefan spun că alegerile au un iz nestatutar şi că le vor contesta. În tot acest timp, parcurile naturale Lunca Prutului dar şi Braţul Măcin sunt administrate de un ONG care ar putea fi caracterizat ca fiind cel puţin controversat.

La timonă, familia Ştefan

"La adunare au fost prezente cam 70 de persoane. Trebuie însă să spun că aceste persoane au primit chitanţe de membri la intrare. Şedinţa s-a ţinut într-un hol de la Oficiul Poştal 1, holul din faţa biroului lui Ion Ştefan. La început au încercat să împiedice intrarea mea şi am fost chiar bruscat. În aceste condiţii am sunat la Poliţie. Până la venirea poliţiştilor am reuşit să intru acolo unde se ţinea şedinţa", a relatat Dorin Darabă, până mai ieri preşedinte executiv al AJPS. Acesta a precizat că şedinţa respectivă a fost mai degrabă un simulacru şi că lucrurile hotărâte acolo vor fi contestate. "A fost aleasă o nouă echipă de conducere. Ca să vedeţi cum stau lucrurile o să vă spun care este această nouă echipă: preşedinte este Ion Ştefan, vicepreşedinte Ştefan Sabina, soţia acestuia, iar cei doi vicepreşedinţi sunt Ştefan Alina şi Ştefan Cristina, cele două fiice ale lui Ion Ştefan", a spus Darabă.

Nominalizarea propunerilor pentru noua conducere a AJPS

Blat cu rucsac european?

El a mai reclamat şi faptul că oamenii care au participat la adunarea generală a AJPS şi care probabil sunt angajaţi ai Poştei Române au fost răsplătiţi cu câte un rucsac în care se aflau o şapcă, un tricou şi un hanorac. Până aici, nimic în neregulă. Numai că, potrivit contestatarului lui Ştefan, aceste cadouri ar fi trebuit să fie folosite într-un program cu finanţare europeană. "Unii dintre participanţi au primit câte un săculeţ cu câteva obiecte de îmbrăcăminte. Aceste obiecte au fost însă achiziţionate prin programul "ECO EDUCAŢIA PENTRU COMUNITATE", derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar. Acele obiecte, care opoartă însemnele programului, trebuiau să fie folosite pentru a stimula elevii care învaţă în şcolile partenere ale acestui proiect. Practic, la acţiunile de voluntariat, de ecologizare, etc, copiii primeau câte un rucsac din acesta", a specificat Darabă.

Unii dintre participanţii la şedinţă au plecat acasă cu câte un rucsac

În loc de explicaţii

Ion Ştefan a susţinut, în schimb, că adunarea generală de duminică, care a avut loc la sediul Poştei, a fost cea de-a doua, asta pentru că în prima şedinţă, nu s-au prezentat jumătate plus unul din numărul de membri aşa cum prevede statutul. "Am ales locaţia la sediul oficiului poştal pentru că acest spaţiu ne-a fost pus la dispoziţie gratis. Aici au fost prezenţi cam 200 de membri care au ales un preşedinte de şedinţă, s-au făcut propuneri şi a rezultat această echipă de conducere", a declarat Ştefan, recunoscând faptul că din noul aparat de conducere fac parte membrii familiei sale. Întrebat dacă au fost oferite la această şedinţă cadouri care purtau însemnele unei campanii susţinută cu fonduri europene, reacţia lui Ştefan a fost oarceum ciudată. El a spus că în acest caz este vorba despre un ONG, şi nu despre o instituţie publică şi că nu oferă explicaţii pentru ce se întâmplă în sânul unei organizaţii de acest fel.  

O ilegalitate recunoscută târziu

Mai departe, preşedintele reales al AJPS a ţinut să precizeze că mai important decât schimbarea de conducere este faptul că taxele percepute de către asociaţie s-au înjumătăţit. El a contracarat declaraţiile lui Darabă acuzându-l de faptul că ar fi singurul responsabil pentru instituirea, anul acesta, a unei taxe ilegale pentru pescarii care încercau să pescuiască în Dunăre şi Prut. "Acum pot spune acest lucru. Taxa instituită pescarilor a fost ilegală. Ea a fost instituită şi susţinută de acest director executiv, iar eu nu puteam interveni cu o atitudine care să prejudicieze imaginea asociaţiei. Asociaţia ar fi avut de suferit de pe urma acestui lucru", a conchis Ştefan.

Misiunea cui?

Dincolo de conflictele din interiorul unei organizaţii care nu poate fi caracterizată altfel acum decât ca fiind măcinată de orgolii mărunte şi de interese care nu au legătură cu specificul din titulatura acestei structuri, trebuie spus clar că AJPS are în administrare atât Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, dar şi Braţul Măcin. Importanţa unei astfel de misiuni este însă în contradicţie totală cu ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în interiorul asociaţiei şi trădează, pe undeva, şi faptul că decizia de atribuire a administrării celor două parcuri unei astfel de structuri este una cel puţin discutabilă.

Citit 7466 ori Ultima modificare Duminică, 04 Decembrie 2011 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.