Focarul din râpa Galaţiului

Focarul din râpa Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Canalizări refulate, noroaie plutitoare şi munţi de gunoaie – aceasta este realitatea pe care, în moţul târgului, o trăiesc concitadini de-ai noştri. În drumul de la şcoală spre casă, micuţii gălăţeni trec prin mirosuri pestilenţiale şi printre hârtii igienice aduse de apa mizeră care ţâşneşte continuu din canalizări. Exasperaţi, locuitorii străzilor Predeal, Scânteii, Nămoloasa şi Anghel Saligny cer ajutorul Primăriei, societăţii Apă-Canal şi WBC-ului (unul dintre canalele înfundate aflându-se exact lângă sediul firmei de pază)

Şocant! Deşi ne aflăm în moţul Galaţiului, ne trezim în plin Ev Mediu! Valuri de noroaie, miros insuportabil de WC, munţi de gunoaie – toate acestea înconjoară şi ameninţă să acopere comunitatea care locuieşte în Râpă. Râpă localizată nu prin Bădălan sau aiurea, ci exact la întâlnirea arterelor de legătură între Ţiglina I, Siderurgiştilor, Ţiglina III şi Micro 19.

„Stăm în centrul oraşului, trec zilnic mii de maşini pe lângă noi şi nu vede nimeni în ce condiţii trăim aici, în ce condiţii ni se duc copiii la şcoală, prin mirosuri de fecale, printre hârtii igienice folosite şi înotând prin noroaie”, strigă oamenii locului.

Ev Mediu de 2008

Luminiţa Crihană, Gheorghe Crăciun sau Vasile Vasiliu. Doar câţiva dintre semnatarii unei sesizări disperate, trimisă pe adresa ziarului. Sunt nume de gălăţeni, oameni la casa lor, gospodari. Nici unul nu locuieşte în cocioabe, după cum poate îşi imaginează cineva care nu a coborât vreodată în Râpă. Înconjurată de artere importante de circulaţie, Râpa gălăţeană - locul în care o întreagă comunitate de concitadini îşi duce traiul de ani de zile - arată ca un sat lovit de bomba chimică şi de tunul cu noroi.

„Adresele noastre sunt pe străzile Nămoloasa, Predeal, Scânteii şi Anghel Saligny”, spun, într-o sesizare făcută pe adresa redacţiei, nefericiţii gălăţeni. Tot ei explică felul în care materii reziduale refulează continuu din gura de canal din vecinătatea sediului firmei WBC. A doua problemă a concitadinilor noştri este imensa groapă în care cresc munţi de gunoi, groapă apărută ad-hoc în mijlocul zonei.

„De ce nu îi amendează?”

Ajunşi la faţa locului, ne vindecăm rapid de scepticism: lucrurile sunt chiar mai rele decât în descrierea semnatarilor sesizării. Străzi desfundate, în care noroiul şi gheaţa fac să-ţi fugă cizmele din picioare, mirosuri de WC public şi Everesturi de gunoaie (resturi menajere sau materiale de construcţii amestecate cu pământ). Printre ele, case normale, curţi şi proprietari sătui de atâta mizerie:

„De ce nu vine nimeni să îi amendeze pe ce care aruncă gunoiul aici? Citesc mereu în ziar că Poliţia Comunitară îi amendează pe cei care aruncă un sac de moloz la ghenă, dar aici nu stă nimeni să vadă cum se plimbă basculantele care aduc gunoi! De ce nu vede nimeni cum se scurge apă cu hârtie igienică din canalizare, de trec copiii prin mizerie când vin de la şcoală?”, spune cu obidă Vasile Vasiliu.

„Şi pe noi ne deranjează”

Aflată în mijlocul străzii, lângă sediul WBC, canalizarea vinovată de o parte din neplăcerilor locuitorilor, stârneşte la fel de multe nemulţumiri şi WBC-ului: „Am adus de mai multe ori vidanja, pentru a curăţa canalul, dar la orice ploaie se înfundă, vin gunoaie, pungi, sticle, hârtii şi se înfundă”, explică Ionel Şerban, directorul firmei de pază, care continuă:

„Noi avem propriul nostru cămin, avem contract cu Apă-Canal şi suntem cu toate actele în regulă. Dar am încercat, pentru că şi pe mine mă deranjează, să găsesc soluţii pentru acea gură de canalizare. Am montat capac, cu lacăt, dar a dispărut la scurt timp.

Este normal să fie neplăcut, pentru că toate apele se duc la vale, aşa cum apa de la spălătoria auto de pe Frunzei vine tot la vale şi aici, la castel (sediul WBC-ului) este plin de noroi. Toate şanţurile care mărginesc străzile din jur sunt pline de ape reziduale îngheţate, zona nu este toată canalizată. Este o adevărată aventură să ieşi cu maşina din Râpă direct în Brăilei. Şi eu, ca toţi locatarii din zonă, sper că se vor găsi soluţii pentru aceste probleme, că se vor asfalta străzile, pentru că aici este ca la ţară”, încheie directorul.

ISPA şi anul 2010

„Asfaltarea nu se va produce în Râpă, cel puţin ea nu este prevăzută în următorii patru ani”, declară, contactat telefonic, viceprimarul Nicuşor Ciomacenco: „Cât despre gunoi, acesta este strâns, în fiecare vineri dimineaţa, de lucrătorii firmei Ecosal. Astăzi (N.R. ieri) au mers la faţa locului, în Râpă, inspectori din cadrul Primăriei, iar începând de miercuri până la sfârşitul săptămânii, vom interveni, alături de Ecosal, pentru asanarea zonei.

Din păcate, gunoaiele sunt depozitate pe terenuri particulare, aşa că, de fapt, obligaţia de a le curăţa nu aparţine Primăriei. Vom interveni însă, pentru că este o problemă publică. În ceea ce priveşte străzile inundate, acestea sunt cuprinse în proiectul de canalizare ISPA, care va face ca Galaţiul să fie 90 la sută canalizat, după finalizarea prevăzută pentru 2010. Problema mirosului şi a reziduurilor din canalizare se datorează unui canal colector defect, care va fi reparat în următoarele şase luni”, spune viceprimarul.

Cu nisipul pe ochi

Plecăm dintr-un loc care, evident, nu interesează pe aproape nimeni. Nici picior de poliţist comunitar nu vedem! Nici zare de control de la Agenţia de Sănătate Publică!

Ţinându-se de mânuţă, doi prichindei păşesc încrezători pe strada Predeal. Vin de la şcoală, unde au dus pe cizmuliţe urme ale unui focar de infecţie. Urmează să intre în case, cu aceleaşi cizmuliţe. Cine să vadă? Cui să îi pese? Ajuns în dreptul Râpei, Galaţiul strâmbă din nas şi îşi înfige mai adânc capul în nisip. O politică eficientă, pare-se…

Citit 1521 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.