E-urile din dulciurile de sărbători

E-urile din dulciurile de sărbători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sărbătorile de iarnă, alături de cadouri, brad şi luminiţe, mai înseamnă şi multe dulciuri, mai ales pentru copii. Producătorii ştiu cum să îi cucerească pe clienţii, fie ei mai mari sau mai mici, ambalând produsele în forme şi culori cât mai atractive cu tematică de Crăciun şi combinând cu succes jucăriile cu dulciurile. „Viaţa liberă” a fost prin supermarketuri şi s-a uitat pe ambalajele dulciurilor de Crăciun, pentru a vedea care dintre ele conţin E-uri periculoase sau suspecte.

Celor mici le plac figurinele din ciocolată, iar oferta e destul de variată, ei având de ales între zeci de forme specifice sărbătorilor de iarnă: Moş Crăciun, globuri, brăduţi - toate de diferite mărimi, cu sau fără bomboane ori drajeuri în interior. Ciocolata în formă de Moş Crăciun de la „Jacovot” conţine carmin (E 120 – periculos), posibil cancerigen, obţinut prin zdrobirea unei insecte originară din Mexic, iar cel de la „Riegelein” conţine poliricinoleat de poliglicerol (E 476, suspect), care poate provoca alergii. Exemple de figurine Moş Crăciun care nu conţin niciun E sunt cele de la „Milka” şi de la „Heidi”.

Bomboanele de pom, nelipsite din bradul de Crăciun, nu sunt atât de inofensive pe cât par. Bomboanele de la „Bon Sweet”, conţin mai mulţi aditivi dăunători organismului: amestec de caroteni (E 160a, suspect), care creşte riscul de cancer la fumători şi în cazul supradozării, pielea poate căpăta un aspect gălbui, acid citric (E 330, periculos), posibil cancerigen care poate produce afecţiuni bucale, carmin (E 120) şi sorbat de potasiu (E 202, suspect) care poate produce iritaţii dermice sau alergii şi distruge vitamina B12.

Acid citric este adăugat şi în bomboanele de pom de la „Milka” şi în cele de la „Bombonetti”. Bomboanele de pom de la „Chocotoff” conţin, pe lângă E 476 şi sorbitol (E 420, suspect), ce poate provoca diaree şi pierdere în greutate iar cele de la „Laura” – acid sorbic (E 200, suspect) - poate produce malformaţii la făt, dacă e consumat de femei însărcinate.

 

Brăduţul plin cu bomboane de la „Heidi” au un singur aditiv: difosfatul disodic (E 450, suspect), care poate determina asiminarea lentă de fosfor şi fixarea calciului, producând osteoporoza sau depunerea anormală de calciu. Nici tradiţionala turtă dulce de sărbători nu a scăpat de aditivi: cea de la Wicklein conţine indigotina (E 132, suspect), un compus care poate provoca alergii sau greaţă.

Citit 2118 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2011 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.