Este internetul un doctor bun?

Este internetul un doctor bun?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înainte de toate, Internetul este accesibil. Atunci când suferim, spre exemplu, de o banală, dar chinuitoare durere de cap sau observăm că ceva nu funcţionează cum trebuie în organismul nostru, un diagnostic parţial şi un tratament eliberat fără prescripţie medicală ar putea fi la doar câteva click-uri distanţă. Singura mare problemă, ne spune dr. Valentin Boldea, medic de familie şi directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, este că aceste indicaţii obţinute online nu pot ţine locul unui consult medical.

„Dacă vorbim despre durerea de cap, putem spune că aceasta este un simptom în pentru mai mult de 100 de afecţiuni. Uneori, chiar şi unui medic bine pregătit îi este greu să pună un diagnostic corect, mai ales în lipsa  unor investigaţii amănunţite. În aceste condiţii, ce precizie poate avea un program de calculator?”, apreciază medicul citat.

Evident, internetul este o sursă bună de informare, dar nu este indicat să înlocuim vizita medicală cu o auto-diagnosticare online. S-a pus la un moment dat în discuţie înfiinţarea unui call-center la care să lucreze persoane cu pregătire medicală şi care, contra cost, să ofere consultaţii online pacienţilor care nu reuşesc să ajungă la medic. Din punctul meu de vedere, însă, această măsură nici nu ar fi neapărat necesară. Medicul de familie ar trebui să aibă, în permanenţă, telefonul deschis, chiar şi atunci când este plecat în concediu. Iar pentru cazurile grave, în care internetul oricum nu ar mai fi de ajutor, există serviciile medicale de urgenţă care funcţionează non-stop”, declară dr. Boldea.

Prospectul medicamentului nu trebuie să ne sperie

De multe ori, atunci când citim on-line prospectul unui medicament, observăm că acesta are zeci de efecte adverse şi ne gândim că ar putea să ne facă mai mult rău decât bine. „Au existat cazuri în care un medicament a prezentat efecte adverse în cazul unui pacient dintr-un milion, să spune, iar respectiva persoană a dat în judecată firma producătoare a medicamentului. Astfel că, acum, producătorii trec pe prospect chiar şi efectele adverse teoretice, care se întâlnesc extrem de rar. Acest lucru nu înseamnă că putem să ne administrăm orice medicament, fără să ţinem seama de posibilele efecte secundare. Medicul de familie sau cel cu altă specialitate este cel care trebuie să îi explice pacientului ce medicamente i-au fost prescrise şi ce efecte secundare ar putea apărea”, conchide dr. Boldea.

În concluzie, internetul nu este medic, ci doar foarte bună sursă de informare. Puteţi să vă satisfaceţi curiozitatea online, dar nu este cazul să vă alimentaţi temerile legate de propria sănătate sau să amânaţi la infinit vizita la medic pe baza informaţiilor obţinute de pe internet, fie şi de pe siteurile medicale.

Citit 1596 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2011 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.