Nepreţuita libertate
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Nepreţuita libertate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Strada Traian nr. 252. Un zid înalt, gros, cu sârmă ghimpată. Un ghişeu în spatele căruia se afla câţiva jandarmi. În faţa lui, oameni cu sacoşe îşi aşteaptă rândul la vorbitor, la vizită. Dincolo de ziduri, o lume aparte. Afli asta doar după ce unul dintre jandarmi îţi deschide marea poartă spre... un soi de orăşel cu aproape 1.000 de suflete. Cu dormitoare, bucătărie, sală de lectură, bibliotecă, şcoală, ateliere de lucru, studio de televiziune, teren de sport. Un orăşel care se numeşte Penitenciarul de Maximă Securitate Galaţi. Între zidurile închisorii vieţuiesc oameni. De la hoţi de buzunare la "intelectuali" ai fărădelegii. Stau în aceleaşi camere, mănâncă aceeaşi mâncare, împart acelaşi loc de plimbare...

După ce intri şi auzi cum se închide poarta în urma ta nu te gândeşti decât la momentul plecării. Ştii că va trece repede, că nu vei sta mult acolo, că eşti doar în vizită, şi cu toate acestea te cuprinde panica. Ce simt oare cei care ştiu că îşi vor petrece nu doar o oră, ci câţiva ani buni acolo, după gratii?

Aceasta este o întrebare la care nu putem răspunde noi. Noi însă putem să vă prezentăm, pe scurt, activitatea din Penitenciarul Galaţi în primele 11 luni ale anului.

Camera matrimonială - 266 de vizite intime în 11 luni

În  încercarea de a pune în acord legislaţia noastră cu cea europeană, în iunie 2006 a apărut o nouă lege pentru executarea pedepselor, act normativ care reglementează şi dreptul la vizita intimă pentru cei care îşi petrec zilele în penitenciare. Dacă la început aveau voie la vizite intime doar cei care se căsătoreau în penitenciar, cu timpul au fost stabilite anumite criterii de acordarea a acestor vizite, pe sistem de recompensă.

„Vizita intimă se aprobă de directorul locului de deţinere, la solicitarea scrisă a persoanei private de libertate, în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului de aplicare al Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Acordarea dreptului la vizită implică efectuarea percheziţiei corporale a persoanei private de libertate, atât înainte, cât şi după efectuarea acesteia”, ne-a explicat purtătoarea de cuvânt de la Penitenciarul Galaţi.

Se pare că sistemul de recompensare cu vizite intime a avut succes. Conform datelor puse la dispoziţie de conducerea penitenciarului, până în noiembrie 2001, adică timp de 11 luni, au fost acordate 266 de vizite intime.

Periodicitatea şi durata acordării vizitei intime

Persoanele private de libertate beneficiază trimestrial de vizită intimă, cu durata de două ore. Prin excepţie, frecvenţa vizitei intime poate fi lunară, pentru primul an după încheierea căsătoriei, în cazul persoanelor care s-au căsătorit în timpul detenţiei. Cei care se căsătoresc în penitenciar au şi privilegiul de a avea o vizită intimă de 48 de ore. Dar, nu întotdeauna se poate consuma noaptea nunţii ca în libertate, deoarece legea prevede că vizita intimă este stabilită de directorul unităţii.

Procedura acordării vizitei intime

Legea care a stabilit toate aceste criterii prevede şi faptul că penitenciarul trebuie să le asigure prezervative persoanelor private de libertate care trec prin camera intimă. De asemenea, materialele informative despre transmiterea bolilor sexuale nu lipsesc din camera cu pricina. Nu de alta, dar peniternciarul răspunde pentru fiecare persoană pe care o are în custodie.

Familia… suportul moral necesar

Cei care sunt la conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi ştiu că persoanele private de libertate au nevoie de sprijinul moral al familiei. Pentru a le face viaţa mai uşoară în detenţie, angajaţii din cadrul penitenciarului asigură posibilitatea vizitării persoanelor private de libertate, în cadrul unui program zilnic de 12 ore.

Conform legislaţiei, persoanele private de libertate au dreptul să primească vizite în spaţii special amenajate, cu sau fără dispozitive de separare între vizitat şi vizitator, în funcţie de regimul de executare a pedepsei, sub supravegherea vizuală a personalului locului de deţinere, directă sau prin intermediul unor sisteme electronice.

„În primele 11 luni ale anului 2011, 12.169 de persoane aflate în custodia Penitenciarului Galaţi au beneficiat de dreptul la vizită cu un număr de 14.423 de persoane vizitatoare. Persoanele private de libertate pot fi vizitate de soţ sau soţie ori de rudele până la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimţământul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitată şi de alte persoane, cu aprobarea scrisă a directorului locului de deţinere”, ne-a explicat Safta Trincu, purtătorul de cuvânt de la Penitenciarul Galaţi.

Dar persoanele care vin în vizită la penitenciar, ajutate de cei de după gratii, au o imaginaţie foarte bogată şi încearcă să introducă în spaţiul de detenţie diferite obiecte interzise, precum telefoane mobile sau cartele SIM. „În scopul prevenirii introducerii în locul de deţinere de armament, muniţie ori substanţe stupefiante, toxice sau explozive, precum şi a altor bunuri şi obiecte interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, vizitatorii sunt supuşi în mod obligatoriu controlului antiterorist ori de specialitate, prin observare, palpare, control corporal sau utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare a celor menţionate, şi sunt obligaţi să depună la postul de control bagajele şi obiectele care nu au legătură cu efectuarea vizitei”, a adăugat Sfata Trincu.

Pentru a le face munca mai uşoară angajaţilor ANP, penitenciarul a fost dotata anul acesta cu un aparat de scanat cu raze X. Acesta este acum funcţional şi le pune la grea încercare imaginaţia vizitatorilor.

Citit 4750 ori Ultima modificare Luni, 26 Decembrie 2011 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.