Astăzi, Sfântul Arhidiacon Ştefan

Astăzi, Sfântul Arhidiacon Ştefan
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Sănătate şi la mulţi ani tuturor celor ce-i poartă numele!

Pe 27 decembrie, creştinii ortodocşi îl cinstesc pe Sfântul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Este primul martir care mărturisindu-L pe Hristos şi-a găsit sfârşitul pământesc la câteva luni de la Răstignirea, Învierea şi Înălţarea la cer a Mântuitorului nostru  Iisus Hristos. Din „Faptele Apostolilor”, reţinem că Arhidiaconul Ştefan a fost contemporan cu Iisus şi, după Înviere, el a mărturisit credinţa în Dumnezeu în faţa saducheilor, a fariseilor şi a elinilor. Aceştia nu credeau în Învierea Fiului lui Dumnezeu şi se întrebau dacă „Iisus este proroc, dacă este înşelător sau dacă este Fiul lui Dumnezeu”. În acest context tulburat de preocupări amăgitoare, Arhidiaconul Ştefan răspunde: „Fericit este omul acela care crede şi nu se îndoieşte că Iisus este Cel ce a plecat Cerurile şi S-a pogorât pentru păcatele noastre; care S-a născut din Fecioara cea sfântă şi curată, aleasă mai înainte de întemeierea lumii...”

 Cărturarii şi fariseii din vremea Vechiului Testament se certau în legătură cu Învierea lui Hristos, hulindu-L pe Dumnezeu. Tânărul arhidiacon Ştefan i-a dojenit pentru că se împotrivesc Duhului Sfânt, acesta fiind în Biserica noastră un păcat de moarte. Păgânii l-au scos în afara cetăţii pe Ştefan şi l-au ucis cu pietre, pe când martirul se ruga lui Dumnezeu pentru dânşii, zicând: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Unul dintre cei 70

Sfântul Arhidiacon  Ştefan este iudeu din Ierusalim şi  primul diacon, între cei 70 de Apostoli, care - după Înălţarea la Cer a Mântuitorului - a avut misiunea, asemenea celor 70, de a organiza Biserica Primară. Diaconii, potrivit învăţăturii Sfântului Ignatie Teoforul (pe care l-am prăznuit pe 20 decembrie) recomandă credincioşilor să-i respecte pe diaconi, pentru că sunt „miniştri ai lui Dumnezeu”. Misiunea lor în Biserica Primară era nu numai de a împărţi mâncarea şi bătura la agapele frăţeşti sau în cadrul activităţilor filantropice, ci şi de a  împlini serviciile sfinte, în Biserica lui Dumnezeu”.

Istoricii creştinismului au ajuns la concluzia că  Sfântul Arhidiacon Ştefan a fost ucis spre sfârşitul anului 33.

Semnificaţia numelui

Prenumele de Ştefan este şi astăzi destul de răspândit  în creştinism,  fiind cunoscut şi înainte de Hristos. Prenumele are la bază substantivul grecesc „Stefanos”  care se traduce prin „coroană”, „ghirlandă”, „cunună cu care se încununau învingătorii”.

Sănătate şi la mulţi ani tuturor creştinilor care-i poartă numele!


Hram la Biserica Sfântul Arhidiacon Ştefan

Astazi, tânăra Biserică din municipiul Galaţi închinată Sfântului Arhidiacon Ştefan are sărbătoarea de hram. Motiv pentru care părintele paroh Gabriel Pandele, profesor al Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie din Galaţi, ne aşteaptă la sărbătoare.

Locaşul se află în Micro 40, în apropierea Şcolii nr. 18 din Galaţi.


 

Citit 1362 ori Ultima modificare Luni, 26 Decembrie 2011 15:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.