Inspecţia Muncii: Angajatorii să-şi protejeze muncitorii de ger!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Inspecţia Muncii: Angajatorii să-şi protejeze muncitorii de ger!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Companiile şi instituţiile publice ai căror salariaţi sunt expuşi, în timpul serviciului, vremii geroase sunt obligate să le ofere acestora băuturi calde, să lea dea mai multe pauze şi, dacă este cazul, să reducă sau să întrerupă programul de lucru. Obligaţiile sunt incluse în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99 din 2000 privind unele măsuri ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Aceste obligaţii le-au fost reamintite angajatorilor din judeţul nostru de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), vineri, în a doua zi geroasă de la Galaţi. „Distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare a organismului, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus  vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii salariaţilor, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale”, a declarat şeful ITM, Ionel Petrea, citând din conţinutul OUG 99/2000.

Totodată, oficialul a subliniat importanţa acţiunilor preventive în astfel de situaţii. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul este obligat să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme”, a punctat Ionel Petrea.

Şeful ITM Galaţi a atras atenţia că angajatorii care nu respectă aceste obligaţii riscă amenzi de la 1.500 la 2.500 de lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii, încât să fie considerate infracţiuni”.

Citit 1866 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.