Cum ţinem sub control astmul bronşic alergic

Cum ţinem sub control astmul bronşic alergic
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Astmul bronşic alergic este provocat de o reacţie alergică a organismului la factori ce provin din mediul înconjurător şi din alimentaţie. Această afecţiune se manifestă prin obstrucţia şi inflamarea căilor respiratoriii, fenomen ce este parţial reversibil, prin administrarea tratamentului medicamentos. Astmul bronşic alergic este cea mai frecventă formă a acestei boli, afectând o mare parte din totalul bolnavilor de astm.

Apariţie şi manifestare

Boala apare din cauza spasmelor întâlnite la nivelul muşchilor aparatului respirator şi a unui mucus lipicios. Aceste contracţii musculare involuntare şi bruşte produc îngustarea căilor respiratorii, fapt ce are drept rezultat transformarea respiraţiei normale într-una şuierătoare (wheezing).

Aceste crize repiratorii apar mai frecvent noaptea, bolnavul trezindu-se cu dificultatea de a respira (dispnee) şi cu senzaţia de a elimina acel mucus. Altă manifestare, care alături de dispnee şi wheezing formează principalele simptome ale astmului, este tusea. În multe cazuri, astmul bronşic este asociat cu rinita alergică. Aceasta se manifestă prin strănut în salve, hidroree (scurgere apoasă din nas) şi prurit nazal (mâncărime). Dacă în cazul anumitor pacienţi crizele pot apărea odată la un an, la alţii acestea pot avea şi cu o frecvenţa zilnică. Adulţii tineri sunt cei mai expuşi în a dezvolta această boală.

Cum se produce

„Astmul bronşic alergic este produs în special de anumiţi factori de mediu. Cele mai multe crize se manifestă primăvara, atunci când suntem expuşi la polen şi la mucegaiuri. Unul dintre principalii factori răspunzători pentru apariţia acestei boli este praful. Urmează acarienii din praful de casă (animale mici, din ordinul arahnidelor, ce produc iritaţii sau sunt purtătoare de germeni ai unor maladii grave). Polenurile provenite de la florile de câmp, de la diferiţi arbori (plop, tei etc.) şi de la unii arbuşti produc persoanelor sensibile crize de astm”, declară dr. Alexandru Ierima, medic pediatru şi alergolog la Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan” din Galaţi.

Nu trebuie să neglijăm, de asemenea, mucegaiul de pe pereţi sau din pământul din ghivecele cu flori. Din acest motiv, medicii ne recomandă să nu ţinem ghivece cu flori în camerele în care dormim.

Persoanele care au crize de astm trebuie să ţină seama de existenţa acvariilor în locuinţe. Trecând peste motivaţia estetică sau peste relaxarea pe care un asemenea obiect ne-o poate oferi, acvariul este o importantă sursă provocatoare a crizelor de astm. Mâncarea folosită pentru a hrăni peştii, acele dafnii sau purici de baltă, reprezintă unul dintre cei mai puternici factori alergeni.

Atenţie la părul şi la secreţiile animalelor de casă

„În ultimii ani, odată cu creşterea numărului de animale de companie, la cabinetele de specialitate se prezintă din ce în ce mai multe persoane care acuză crize de astm, provocate de aceste animale. Părul de câine şi de pisică este răspunzător pentru multe noi cazuri de astm. Urina provenită de la animale este un alt factor declanşator al crizelor. Nu trebuie neglijată nici saliva de pisică, fiind dovedit potenţialul ei alergen”, adaugă dr. Ierima.

Capcanele automedicaţiei

Pe lângă cauzele enumerate în părţile precedente, răspunzătoare de apariţia astmului sunt şi anumite medicamente. Astfel, bolnavii care au polipi nazali sau inflamaţii ale sinusurilor pot dezvolta o reacţie alergică la aspirină şi la antiinflamatoarele nesteroidiene, medicamente din rândul cărora face parte şi ibuprofenul, aşa cum se arată pe site-ul www.sfatulmedicului.ro. O altă substanţă asemănătoare cu aspirina, tartrazina, care este folosită drept colorant alimentar, poate determina crize de astm.

Din acest motiv este important ca bolnavii să nu ia medicamente fără a consulta în prealabil un medic. Pentru că simptomele unei crize de astm pot fi uşor confundate cu cele ale unei răceli, există pericolul ca administrarea unor medicamente din categoria celor amintite mai sus să ducă la înrăutăţirea crizei astmatice deja prezente. Consultul unui medic este cu atât mai necesar, dacă ţinem seama că unele crize de astm pot duce şi la decesul pacientului.

Boală cronică ce poate fi ţinută sub control

Deşi este o afecţiune care nu poate fi vindecată în totalitate, printr-un tratament corespunzător, ce are în vedere atât profilaxia, cât şi vindecarea corespunzătoare a simptomelor, ea poate fi ţinută sub control. Tratamentul profilactic vizează o serie de reguli care au ca efect rărirea numărului şi a intensităţii crizelor. Aceste măsuri se aplică în special în cazul camerei în care dormim. Este de preferat să nu avem bibliotecă, tablouri, carpete pe pereţi sau covoare în dormitor. Toate acestea favorizează apariţia şi depunerea prafului, factor ce declanşează astmul pe tot parcurul anului. Cel mult, putem opta pentru o carpetă de pus pe podea. Nici produsele electronice nu sunt recomandate pentru camera de dormit, deoarece şi ele atrag şi menţin praful.

Trebuie să acordăm o atenţie deosebită aspectului şi stării în care se găsesc pereţii locuinţei. Zidurile afectate de igrasie sunt, de regulă, şi mucegăite.

Lenjeria de pat şi de corp trebuie schimbate cel puţin o dată pe săptămână. Pentru persoanele care au avut deja crize de astm, este indicat să se renunţe la pernele şi la plăpumile cu pene. Deşi foarte comode, acestea sunt mediul ideal pentru apariţia şi dezvoltarea acarienilor.

Tratamentul medicamentos al astmului

Pe lângă tratamentul profilactic, despre care am vorbit în articolul despre astmul bronşic alergic, această boală poate fi ţinută sub control prin urmarea unui tratament medicamentos.

„Cel mai indicat tratament pentru astmul bronşic alergic este cel inhalator, sau aşa-numita corticoterapie inhalatorie. Cu toate că există şi numeroase medicamente, sub formă de pastile, picături sau injecţii, care pot fi administrate pentru calmarea crizelor de astm, utilizarea sprayului este preferabilă acestora. Explicaţia constă în lipsa de toxicitate a tratamentului inhalator, fapt ce nu poate fi spus şi despre celelalte tipuri de medicaţie”, ne-a informat dr. Alexandru Ierima.

În ciuda faptului că cei mai mulţi cred că administrarea frecventă a spray-urilor creează o eventuală dependenţă, dr. Ierima ne asigură de faptul că acest lucru nu este adevărat.

Este importantă, de asemenea, imunoterapia specifică a astmului bronşic, care constă în administrarea repetată de soluţii în concentraţie din ce în ce mai mare de alergene responsabile de simptome. Alergenele sunt substanţele sau factorii care îi cauzează bolnavului alergia.

Factorii emoţionali pot declanşa astmul

Uneori, accesele de astm pot fi provocate şi de factori psihologici. Este de ajuns să vedem o pictură sau o poză care ilustrează o floare şi care ne trimite cu gândul la polen, pentru a simţi debutul unei crize. De asemenea, emoţiile bruşte şi intense pot fi şi ele răspunzătoare de apariţia crizelor de astm.

Citit 48148 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2012 19:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.